Da li znate gde treba čuvati parfeme kako bi bili postojani?

@ninauc

Suprotno uvreženom mišljenju, rok trajanja postoji ne samo za prehrambene proizvode, već i za svu kozmetiku bez izuzetka.

Ovo se posebno odnosi na parfeme, jer svako narušeno stanje može koštati vaš omiljeni miris trajnosti i prijatnog mirisa. Zašto čak ni najlepše bočice ne treba držati na polici u sobi, gde čuvati parfem kako ne bi oksidirao i za koje je arome frižider idealan, otkrivamo u nastavku.

Mračno mesto

Koliko god lepa bila bočica vašeg omiljenog mirisa, njoj nije mesto na toaletnom stočiću. Sunčeva svetlost može uništiti hemijska jedinjenja u parfemima, katalizovati njihovo isparavanje i oksidaciju. Parfem treba čuvati u zatvorenom ormaru gde ne ulazi svetlost. Još bolje je držati bočice u originalnim kutijama, barem za mirise koje ne koristite svaki dan.

Minimalna vlažnost

Vlažnost je jednako važna kao i nivo svetlosti kada je u pitanju očuvanje vašeg parfema. Flašica nije 100% zatvorena, što znači da njen sadržaj i dalje dolazi u kontakt sa okolnim vazduhom. Ako je previše vlažan, parfem može da oksidiše, izgubi otpornost, pa čak i da dobije neprijatan miris.

@jordanrisa

Ne zaboravite da zatvorite flašicu

Svaka bočica parfema je sa razlogom opremljena poklopcem. Kada u jutarnjoj gužvi ostavimo otvoren parfem, olakšavamo oksidativne reakcije, što negativno utiče na trajnost mirisa i ubrzava njegovo isparavanje. Pored toga, nemojte nepotrebno tresti flašu. Što je aroma složenija, to su suptilnije hemijske veze između molekula - one se lako uništavaju, a to može pokvariti miris.

Čuvajte svoj parfem u originalnoj bočici

Dekorativne bočice parfema su veoma popularan ukras za police i toaletne stočiće, a najbolje ih je koristiti samo kao ukras (ako je bočica providna, u nju sipajte vodu). Kao što smo već rekli, parfem nije dekorativni predmet, a da bi što duže služio, ne treba ga držati na vidiku.

@nikki.cruz

Kada putujete, ponesite parfem u najmanjoj bočici

Ne nosite veliku bočicu parfema sa sobom na odmor, posebno ako putujete avionom. Zbog promene pritiska i turbulencija, hemijska struktura arome se uništava i procesi oksidacije i isparavanja se ubrzavaju. Po povratku kući, takav „putni miris“ će vam trajati upola manje, ali možete imati vremena da ga potrošite ako je bočica mala.

Može li se parfem čuvati u frižideru?

Na ovo pitanje se ne može odgovoriti nedvosmisleno, jer sve zavisi od vrste proizvoda. Parfem, kolonjska voda, toaletna voda i parfemska voda nisu sinonimi, već arome različitih koncentracija. Parfem - najupornija opcija - ima koncentraciju od 20-30% mirisnih supstanci, parfemska voda - 12-20%, a toaletna voda 8-10%. Najlakši proizvod je kolonjska voda, u kojoj koncentracija ne prelazi 8%.

U frižideru možete bezbedno da čuvate parfeme i parfemsku vodu, hladnoća će imati efekat konzervacije na mirisne supstance i pomoći u održavanju trajnosti i bogatstva arome. Ali toaletna voda i kolonjska voda treba da budu na tamnom, suvom mestu, gde će se čuvati na sobnoj temperaturi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group