Beauty - Nega

Usne & zaštita od sunca: kako pomoći izgorelim usnama

Usne, baš kao i svaki drugi deo tela izložen suncu može da postane žrtva ozbiljnih opekotina.

Ultraljubičasto zračenje više nije samo mit u koji odbijamo da poverujemo. Poput opekotina na ostatku tela, oštećenja od sunca na ustima i području oko njih mogu dovesti do ozbiljnijih problema. I to ne samo estetskih – verovali ili ne ali usne su običajeno područje u kojem ljudi razvijaju rak kože.

U poređenju sa ostatkom tela, usne imaju nižu koncentraciju melanina i manje slojeva kože što ih čini još podložnijim opekotinama.

Simptomi opeklina oko usana su prilično blagi a to ne znači da nisu i bolni. Sa opekotinama prvog stepena usne mogu biti zaista suve i ispucane, sa brojnim sitnim plikovima, praćenim bolom ili osećajem pečenja.

To ćete najbolje prepoznati po tome što će vam uobičajene stvari poput razgovora, žvakanja pa čak i smeška biti nelagodne. Opekotine drugog stepena mogu uključivati simptome poput ljuštenja, oticanja, većih plikova i jačih bolova u predelu usana.

Ima li rešenja, zapitaćete se?

Prva stvar koju želite da uradite jeste da se sklonite sa sunca na neko hladnije i prijatnije mesto a zatim da tu i ostanete sve dok vaše usne ne zacele. Držite se hladovine i redovno se hidrirajte, nanesite hladne obloge na usne odmah nakon što primetite opekotine.

Ukoliko ste u mogućnosti, odmah posegnite za nekim antiimflamatornim sredstvom poput ibuprofena kako biste lakše podneli bolove i propratne nelagodnosti. Primena nekog lokalnog kortikosteroida takođe može biti od pomoći.

I na kraju, naravno, navlažite usne maksimalno i to upotrebom nekog kvalitetnog balzama za usne koji u sebi sadrže dovoljno masnoće, vitamina E, pčelinjeg voska i aloe vere.

Photo: iStock

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group