Retinol za početnike: Šta očekivati sada kada ste ga uključili u svoju rutinu?

Koje su njegove nuspojave i kako ih možete smanjiti što je više moguće?

Poznat i kao diva nege kože, retinol je verovatno najmoćniji sastojak protiv starenja koji možete kupiti u slobodnoj prodaji, odnosno bez lekarskog recepta.

Posle toliko članaka koje ste pročitali i toliko TikTok snimaka koje ste videli o njegovim sjajnim korisnim svojstvima, konačno ste se uverili i prepustili „iskušenju“ kupovinom svog prvog proizvoda sa retinolom. I šta sada? U nastavku saznajte šta možete da očekujete u prvih nekoliko nedelja kako ne biste paničili kada se neželjeni efekti retinola prvi put pojave na vašem licu.

Faza 1: Čišćenje (poznato i kao neželjeni efekti retinola)

Nećemo vas lagati: prvih nekoliko nedelja upotrebe proizvoda sa retinolom su najgore. Videćete da se akne pogoršavaju, a koža postaje suva ili čak perutava. Takođe možete primetiti intenzivno crvenilo i osetljivost.

Da biste što više ograničili neželjene efekte retinola, počnite da ga koristite u niskoj koncentraciji i samo nekoliko puta nedeljno, uvek pod nadzorom svog dermatologa. Da biste dodatno smanjili neželjene efekte retinola, ispod i preko njega možete naneti i hidratantnu kremu, takozvanom sendvič metodom. Ako su neželjeni efekti previše ozbiljni, odmah se obratite svom dermatologu.

Retinol je klasičan primer "postaje gore, dok ne postane bolje". Nekoliko puta će vam pasti na pamet da prestanete da ga koristite i sigurno ćete pomisliti „nije za vas“. Tu se morate ubediti da se još malo strpite jer će tada doći ono najbolje...

Faza 2: Sjaj

Vrlo brzo ćete videti kako vaša koža blista iznutra prema spolja, ujednačenija je i super meka.

Faza 3: Vaša najbolja koža ikada

Čestitamo, uspeli ste! Stigli ste do treće i najbolje faze. Posle nekoliko meseci sigurno ćete imati najlepšu kožu koju ste ikada imali.

Na kraju krajeva, ono što retinol čini toliko poznatim je njegova sposobnost da ubrza stope ćelijskog metabolizma i stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, pomažući da se izglade bore i smanji promena boje, ali i da ograniči proizvodnju sebuma i akni.

Verujte nam, koliko god teško - i verovatno zastrašujuće - integrisanje retinola u vašu rutinu nege kože, vredi. U svakom slučaju, ako imate bilo kakvih pitanja pre ili tokom upotrebe, ne oklevajte da se obratite svom dermatologu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group