Pet stvari koje ne bi trebalo da stavljate na lice

Može vam se učiniti da namirnica ili proizvod koji je dobar za vaše telo ima isti učinak i na vaše lice, ali ipak nije tako.

Koža lica je tanja od ostatka kože na telu (osim grudi), tako da zahteva malo više nege i pažnje. Neki delovi lica- usne i predeo oko očiju- su najosetljiviji i najnežniji, budući da je koža ovde najtanja. Ovo su regije sa kojima treba biti posebno oprezan prilikom primene preparata za čišćenje i negu. Neki preparati su dobri kao rešenje za trenutni problem, ali ne i za dugoročnu upotrebu. Takođe, ono što prija koži lica jedne osobe, ne mora da prija i vama, pa makar se radilo o istom tipu kože.

Ipak, postoje namirnice i preparati koji ne prijaju nikome i koje treba držati podalje od kože lica. 

1. Alkohol

Znamo da utrljavanje alkohola ima antibakterijsko dejstvo i da pored toga što se koristi kako bismo izbegli razne infekcije, takođe ima primenu i u održavanju higijene doma. Kada ga utrljavamo u kožu, javlja se osećaj blagog peckanja, koji nam govori da alkohol deluje. Ipak, kao što se ne preporučuje utrljavanje alkohola u kosu zbog isušivanja, isto tako ga ne treba upotrebljavati na koži lica. To je jedan od najvećih isušivača kože lica i najviše je štetan, jer ne uništava samo bakterije već razara i ćelije kože. Dakle, prilikom kupovine gela za čišćenje lica ili tonika, obavezno proverite da ne sadrže izopropil alkohol jer će on prouzrokovati pojačano lučenje masnoće i dovesti do začepljenja pora.

2. Šećer

Svi znamo da prekomerna konzumacija šećera škodi našem zdravlju i izgledu kože. Mnogi recepti za piling uključuju šećer. Da, on zaista otklanja mrtve ćelije kože, ali su kristali šećera previše grubi za tanku i nežnu kožu poput one na licu i zato vam predlažemo da, umesto šećera, koristite za piling lica kukuruzno brašno ili so.

3. Vazelin

Ubeđeni smo da već znate da vazelin čuva vlažnost, ali bez obzira na to, on vašoj koži ne može obezbediti neophodnu vlažnost na duže staze. Vazelin ne čuva samo vlažnost već i prljavštinu. Drugim rečima, on ne vlaži kožu, već čuva već postojeću vlagu koja se nalazi u njoj, a zajedno sa vlagom i one loše stvari koje se u njoj i na njoj nalaze-a to je nepoželjno.

4. Vruća voda

Mnogi od nas vole vruće kupke, posebno u hladnim zimskim danima. Ipak, razmislite dva puta pre nego što vrućom vodom operete lice. Vruća voda razblažuje prirodna ulja epiderma i time uništava barijeru koju ova ulja stvaraju, kako bi sprečila gubitak vode iz kože. Dakle, upotreba vruće vode dovodi do isušivanja kože,  čime koža postaje gruba i gubi elastičnost. Mlaka voda će najbolje održati prirodni balans, dok hladna voda može pomoći u borbi protiv prekomernog lučenja masnoće. 

5. Limun

Ovo voće ima ph vrednost 2, što znači da je jako kiselo. Direktna primena limunove kiseline ima tendenciju da isuši kožu i izazove iritaciju. Citrusna ulja su takođe fototoksična. To znači da ukoliko se izložite suncu nakon upotrebe citrusnog ulja, može se pojaviti oštećenje poput onog koji nastaje kod opekotina izazvanih hemijskim sredstvima. Preparati koji su ph neutralni najbolji su saveznici u očuvanju lepote kože.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group