Ovih 6 stanja kože se ipak ne mogu izlečiti

Da bismo imale savršenu kožu, u stanju smo da sve isprobamo...

Od krema i masažera protiv celulita, do tretmana koji koštaju previše i šamaranja da bi nam lice "sijalo".

Postoji mnogo problema sa kožom koji se mogu smanjiti ili potpuno ukloniti uz pomoć odgovarajućih proizvoda i promena u načinu življenja. Međutim, postoje i oni problemi koji se nikako ne mogu rešiti, bez obzira na to šta pročitate na internetu i koju reklamu pogledate. Kada kažemo "problemi koji se ne mogu izlečiti" konkretno mislimo na dva tipa: one koji se ne mogu ni minimalno tretirati i na one koji se mogu kontrolisati i ukloniti, uz ponovno vraćanje nakon završetka tretmana.

Šta čini određene probleme sa kožom neizlečivim?

Razlog zbog kojih se ne mogu ukloniti je jer su uzrokovane nepoznatim funkcionalnim ili strukturalnim defektom. Tako da, bez obzira na to što se neka krema preporučuje za uklanjanje određenog problema, ako nauka još nije otkrila šta ga izaziva - on se ne može izlečiti.

Iako zvuči kao loše vesti, mi smo tu da vam pomognemo. Umesto da trošite dosta novca na tretmane i kozmetiku, nastavite dalje sa čitanjem i naučite jednom za svagda da se ovi problemi ne mogu izlečiti, ali  da se mogu kontrolisati i ublažiti.

1. Nadutost ispod očiju

Loše vesti: Nadutost ispod očiju se najčešće javlja zbog isturenja masti koje postaju sve istaknutije u donjim kapcima, kako starimo. Dodajte na to malo gravitacije, gubitak kolagena, bore i genetsku predispoziciju i dobijate male jastučiće ispod očiju.

Jastučiće ne možete potpuno ukloniti, a mnoge kreme i maske ne pomažu. Ipak, postoje stvari koje možete uraditi kako biste smanjili nadutost.

Dobre vesti: Dobar položaj glave tokom spavanja, samo spavanje, smanjen unos soli i alkohola su jednostavne promene koje vam mogu pomoći. Proizvodi koji sadrže kofein su takođe odlični za smanjenje nadutosti. Ako želite intezivnije tretmane možete se odlučiti za lasersko smanjivanje krvnih sudova i stavljanje filera. Operacija - blefaroplastija vam može pomoći, ali nije trajno rešenje.

2. Strije

Loše vesti: Strije se pojavljuju kada se tanak sloj ispod kože - dermis rastegne i pocepa. To se dešava uglavnom zbog naglog rasta ili gojenja. Strije su teške za tretiranje jer su one u stvari ožiljci, a kao i mnogi ožiljci mogu izbledeti tokom vremena, ali ne i nestati.

Dobre vesti: Postoje kozmetički laseri koji su za sad najbolja šansa za poboljšanje tanke teksture kože. Tretiranje topičnim tretinoinom može takođe pomoći zbog njegovog efekta - stimulisanja kolagena.

3. Rozacea

Loše vesti: Rozacea se generalno povezuje sa crvenilom kože, proširenim krvnim sudovima i malim izraslinama koje podsećaju na akne. Šta izaziva tačno rozaceu i dalje nije utvrđeno, mada eksperti tvrde da postoji nekoliko komponenti u njenom stvaranju: genetika, imuni sistem i gastrointestinalne infekcije. Do današnjeg dana nije pronađen lek za lečenje rozacee.

Dobre vesti: Postoji nekoliko stvari kojima možete sprečiti jaku rozaceu: izbegavati okidače koji izazivaju njenu jaku pojavu - ljutu ili vruću hranu, alkohol, vrelu vodom tokom tuširanja i stres. Izlaganje suncu takođe nije dobro.

Za smirivanje crvenila, preporučuje se korišćenje maski od sumpora jednom do dva puta nedeljno.Proizvodi sa aktivnim sastojcima poput glikolne kiseline, mentronidazola, takrolimusa i azealinska kiselina mogu pomoći.

4. Keratoza pilaris (guščija koža)

Loše vesti: Ovo je veoma često genetsko oboljenje kože koje se pojavljuje u vidu izraslina koje su kao akne, ali ipak nisu stvarno to. Izrasline su tvrde i suve i nastaju gomilanjem mrtvih ćelija kože u folikuli dlake. Najčešće se pojavljuju na leđima, gornjem delu ruku (od ramena do lakta) i na butinama. Nažalost, ne mogu se trajno izlečiti.

Dobre vesti: Alfa-hidroksi kiseline pomažu kod razlaganja lepka koji drži te izrasline, dozvoljavajući lakše uklanjanje mrtvih ćelija sa kože. Glikolna i mlečna kiselina, a u nekim slučajevima i kokosovo ulje mogu pomoći.

5. Melazma

Loše vesti: Još jedno hronično oboljenje kože, melazma, pojavljuje se u vidu tamne facijalne depigmentacije. Uzrok melazme je složen, a genetika igra glavnu ulogu. Izlaganje suncu, trudnoća i uzimanje lekova za hormone mogu biti okidači za pojavljivanje melazme. Teško je tretirati melazmu, a problem uglavnom traje godinama.

Dobre vesti: Istraživanje melazme je u toku, a bolji aktivni tretmani će sigurno biti omogućeni. Mažite se kremom sa faktorom i izbegavajte direktno izlaganje suncu kako bi melazma ostala umanjena.

6. Ekcem

Loše vesti: Ekcem može biti uzrokovan bilo čime, od alergija na hranu do stresa i životnih faktora.

Dobre vesti: Ekcem se može lako kontrolisati. Emolijenti, topikalni antibiotici i steroidi du efektni u tretmanima. Naravno, kada se prestane sa tretmanom, stanje se vraća za neko kratko vreme.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group