Beauty - Nega

Može li pasta za zube (iz)lečiti akne?

Korišćenje paste za zube u lečenju akni i nije neka velika novost, ali koliko je ova “metoda” uopšte uspešna?

Teorija koja stoji iza ovakvog jednog postupka je jasna – akne i bubuljice su obično povezane sa masnom kožom pa zato posežemo za prvim sredstvom koje će nam pomoći da ih sasušimo i na taj način skinemo i ostatak nečistoće s lica. I to je najčešće stara dobra pasta za zube, koja ionako već u sebi sadrži sve što i većina drugih proizvoda za negu kože: sodu bikarbonu, alkohol, vodonik-peroksid... Šta onda može poći po zlu?

Briga o koži baš i nije tako jednostavna, posebno kada u rukama držite proizvod koji nije napravljen za tretman lica. Trebalo bi pomenuti da su zubi jedan od najizdržljivijih i najjačih delova našeg tela pa se izbeljivač u pastama koristi kako bi uklonio plak. Nasuprot tome, naša koža je mnogo nežnija i “krhkije građe” pa se korišćenjem ovako grubih sredstava za čišćenje samo narušuje njena pH ravnoteža što dalje dovodi do pojave crvenila i ekcema kao i ostalih alergijskih reakcija.

Lekari kažu kako većina pasti za zube u sebi nosi supstance sa jakim hemijskim svojstvima koji nikako nisu pogodni za upotrebu na koži. Zato je, umesto paste, uvek bolje odabrati specijalizovan proizvod za tretman akni – poput onog na bazi benzoil peroksida koji se prodaje bez recepta i ima preko potrebno antibakterijsko delovanje. Isto tako, proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu pomoći će u borbi sa upalama kože i bubuljicama, a istovremeno nežno tretirati i pore.

Na kraju, u svakoj hitnoj situaciji radije posegnite za maramicom namočenom u hladni čaj, kockom leda ili jednostavno nekim antibiotikom koji možete naneti na mesto koje vam deluje upaljeno i problematično.

Ne samo da će vam koža biti zahvalna što je izbegla pastu za zube, već će i rezultat biti mnogo brži i efikasniji.

Izvor: lofficielusa

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group