"Inflammaging skin": Dermatolozi se fokusiraju na ovo pitanje kada je u pitanju starenje

Zašto treba da vodite računa o upalama na koži?

Ako reč "upala" još nije našla mesto u vašem leksikonu za negu kože, sada je vreme da je dodate. Termin „upala“ se prvobitno odnosio na ukupno zdravlje tela i češće se koristio u wellness prostoru nego među dermatolozima. Iako je tiho lebdeo nekoliko godina među beauty zavisnicima, sada se probija u prvi plan beauty rutine.

Predviđa se da će upravljanje „upalom kože“ uskoro biti jednako uobičajeno kao i korišćenje prave kreme za sunčanje, upravljanje barijerom kože ili održavanje zdravog mikrobioma. Proučavanje efekata razvoja upale dodaje deo slagalice koji nedostaje debati o porastu stresora iz okoline i o tome kako oni uzrokuju oštećenje kože.

U nastavku otkrivamo sve što treba da znate o ulozi upale u starenju kože, od uobičajenih uzroka do načina borbe protiv nje!

Šta je "upala"?

Bilo da govorimo o upali celog tela ili upali specifičnoj za lice, odnosi se na upalu koja je „niskog stepena, hronična i povezana je sa procesom starenja. Prema dermatolozima, sama upala često dolazi sa „veoma brzim okidačem i odnos odgovora". Umesto toga, upala se javlja kao rezultat hronične upale niskog stepena.

Šta uzrokuje zapaljenje?

Da biste identifikovali uzrok upale, morate uzeti u obzir i endogene i egzogene faktore. Može uključivati hormonske promene, genetske faktore, okruženje, izloženost UV zračenju i slobodnim radikalima, ishranu i način života. Uobičajeni uzroci takođe mogu uključivati stres imunološkog sistema tokom vremena, degradaciju ćelija i imunog sistema i neravnotežu mikrobioma creva, kažu stručnjaci.

Kako zapaljenje utiče na kožu?

Kako ste vremenom izloženi upali niskog stepena, dermatolozi kažu da to ubrzava vidljive znake starenja tako što uzrokuje da vaša koža gubi kolagen, hijaluronsku kiselinu i druge ključne molekule. Takođe opterećuje sposobnost barijere kože da funkcioniše optimalno, što može omogućiti drugim agresivnim agensima, kao što su bakterije i slobodni radikali, da imaju značajniji efekat. Ovo se može vizuelno manifestovati u smeđim mrljama, finim linijama, borama i opuštenoj koži. Upala takođe može doprineti crvenilu kože, kao i suvoći. Takođe ćete videti da se manifestuje kod stanja kože kao što su akne, psorijaza i dermatitis.

Kako se nositi sa upalom?

Upala ima i unutrašnje i ekološke uzroke, tako da morate da je tretirate dvostruko. Pošto je zapaljenje delimično posledica faktora koji se menjaju sa godinama, ne može se u potpunosti sprečiti. Međutim, egzogeni faktori se mogu kontrolisati i donekle ublažiti.

Iz perspektive zdravlja, najveći korak je smanjenje nivoa stresa – barem onoliko koliko možete. „Lakše je to reći nego učiniti, ali to je ključni način da se nosite sa upalom“, kažu stručnjaci. Ostali saveti o načinu života uključuju zdravu ishranu, redovno vežbanje i staranje o tome da dovoljno spavate.

Ako sve ovo zvuči kao novogodišnja odluka koja će verovatno propasti nakon januara, postoje stvari koje možete da uradite i na strani nege kože.

Lečenje znakova upale je slično lečenju drugih znakova starenja kože upotrebom antioksidanata, retinoida, pilinga, hidratantnih proizvoda i procedura u ordinaciji. Pošto promene na koži koje dolaze sa upalom mogu biti slične onima koje vidimo u prirodnom procesu starenja, tretmani su slični. Jedno upozorenje: Ne želite da tretmani za upalu izazovu dodatnu upalu ili iritaciju, pa se uverite da su proizvodi koje koristite dovoljno nežni za vaš tip kože. Zajedno sa popularnim sastojcima za izglađivanje linija kao što su retinoidi i kiseline. Takođe se preporučuje uključivanje hidratantnih sastojaka kao što su glicerin i hijaluronska kiselina, kao i formule za povećanje barijere.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group