Dermatolog otkriva koji sastojci za negu kože pomažu u borbi protiv akni

Daleko od „besprekornih“ Instagram fotografija, akne nas „prizemljuju“ u nefiltriranu stvarnost podsećajući nas da je najvažnija (ali često i teška) stvar da prigrlimo „pravog“ sebe.

Ako imate kožu sklonu aknama, iz prve ruke znate da je usvajanje specifičnije beauty rutine sa specijalizovanim proizvodima i sastojcima za negu kože jedna od obaveznih stvari. Doduše, postoji mnoštvo sastojaka u vašoj rutini lepote (u proizvodima za negu kože i šminki) koji obećavaju blistavu kožu bez akni i ožiljaka. Ali koji su to sastojci za negu kože koji sprečavaju pojavu akni ili ih održavaju u remisiji smanjujući upalu na koži?

Salicilna kiselina: To je B-hidroksi kiselina sa posebnim pilingom i antiseptičkim svojstvima u zavisnosti od koncentracije u proizvodu koji se koristi. Može se nalaziti u losionima, tečnim sredstvima za čišćenje, kremama ili čak šamponima i osigurava uklanjanje mrtvih ćelija koje blokiraju pore na površini kože. Posebno je koristan kod fagocitnih akni, kada imamo sebum zarobljen unutar pora. U visokim koncentracijama može izazvati iritaciju, međutim, dostupni kozmetički proizvodi imaju relativno nisku koncentraciju salicilne kiseline, tako da se može bez problema koristiti svakodnevno.

Azelaična kiselina: U suštini je metabolički proizvod gljivice i ima veoma važna antiinflamatorna svojstva. Ima antiseptički efekat na kožu i koristi se za lečenje akni, upale i rozacee. Deluje i kao antioksidant, kao i sredstvo za izbeljivanje. U kremama se koristi u procentima od 10 do 20% i obično ne izaziva iritaciju.

Retinol: Retinol ima mnogo korisnih prednosti za kožu i smatra se jednom od najefikasnijih supstanci protiv starenja. Istovremeno, ima pozitivan efekat i u lečenju blagih akni. Njegovo delovanje ogleda se u ubrzavanju obnavljanja ćelija kože, usled čega se stare istrošene zamenjuju novijim, zdravijim, u stimulaciji proizvodnje kolagena što rezultira smanjenjem finih bora i poboljšanjem tena. Pošto retinol sprečava nakupljanje epidermalnih ćelija na površini kože, pomaže u otčepljivanju pora i na taj način preventivno tretira mitisere. U slučajevima izbijanja akni, sistematska upotreba retinola ili drugih derivata vitamina A (jačih) ima značajan efekat u normalizaciji tako što drži pore otvorene kako ne bi zarobile sebum.

Kako ga koristiti: Retinol se koristi noću, počevši od malih koncentracija, npr. 0,2%, da se koža navikne na njega, a postepeno povećavamo koncentraciju. Krema za sunčanje se preporučuje ujutru.

Vitamin C: To je vitamin sa jakim antioksidativnim dejstvom. Vezuje slobodne radikale, pojačava kolagenogenezu i prvi je izbor kada želimo da naša koža izgleda svetlije. Ima antiinflamatorno dejstvo i njegova upotreba smanjuje tragove (post-inflamatorne hiperpigmentacije) koje često ostavljaju akne. U isto vreme, bori se sa blagim i početnim hiperpigmentacijama.

Kako se koristi: Serum sa vitaminom C se može koristiti ujutru, pre kreme za sunčanje, jačajući zaštitu od slobodnih radikala, ali i uveče. Upravo zbog toga što je prilično osetljiv, lako oksidiše, zbog čega se preporučuje da se koristi u stabilizovanim oblicima ili u hermetički zatvorenim pakovanjima.

I jedan mali podsetnik: Akne su normalno stanje, ne dozvolite da vas Instagram filteri ispune sumnjom!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group