Da li preopterećujete kožu kozmetikom?

Kada pravilo „više je bolje“ uopšte ne funkcioniše.

Moderno kozmetičko tržište nudi nam mnogo više kozmetike nego što nam je zaista potrebno. Bezbroj tonika, krema, seruma, emulzija – kada je nega kože u pitanju, pravilo „što više to bolje” nikada ne funkcioniše. Naprotiv, ako previše opterećujete kožu negom, ne treba očekivati prijatan efekat. Koža će brzo izgubiti sjaj i ujednačenu teksturu, a može doći do upala i iritacija.

Kako možete otkriti da li preopterećujete kožu kozmetikom i kako to popraviti?

Na Internetu možete pronaći mnoštvo tutorijala o nezi lica u 9 i čak 11 koraka. Beauty insajderi predlažu prvo čišćenje kože sa najmanje 3-4 različita proizvoda, a zatim nanošenje slojeva različitih proizvoda za negu: od tonika i seruma do ulja. Možda se čini da će od tako bogate nege koža biti nahranjena i cvetati, ali to uopšte nije tako. Koži uopšte nije potrebno obilje kozmetike, a vrlo brzo će se videti po njenom stanju.

Koža preopterećena kozmetikom vrlo brzo gubi svoj prirodni sjaj i poprima loš izgled. Čak ni vitamin C, stručnjak za sjaj kože, neće pomoći u ovoj situaciji ako je jedan od 10 proizvoda koje stavljate u jednom potezu. Pored toga, višak kozmetike začepljuje pore. U najboljem slučaju, koža će izgubiti svoju glatku strukturu i biti hrapava na dodir, a u najgorem slučaju može doći do upala, pojave akni i mitesera.  

Šta da uradite da biste izbegli preopterićivanje kože kozmetikom?

Prvo, prestanite da fanatično čistite kožu lica. Jedna od glavnih grešaka je očistite kožu da škripi, kada ozbiljno narušavate njenu zaštitnu lipidnu barijeru, a zatim pokušate da je hidrirate sa desetak proizvoda kako ne bi izgledala suvo. Umesto toga, trebalo bi samo pažljivije pristupiti čišćenju: ako se nakon pranja lice zateže, promenite proizvod, to ne bi trebalo da bude tako. Za pranje izaberite meke gelove ili čak gel-ulja: neće oštetiti barijeru, ali će i dalje sve temeljno očistiti.

Drugo, budite pažljivi sa aktivnim sastojcima. Nemojte misliti da će, ako istovremeno nanesete tonik sa BHA, retinolom i vitaminom C, bore odmah nestati sa lica, a koža zablistati. Ovu kombinaciju uopšte ne treba koristiti jer može izazvati ozbiljnu iritaciju, a neprikladni sastojci jednostavno neće raditi zajedno kao što bi mogli pojedinačno. Pokušajte da razblažite upotrebu aktivnih agenasa u različitim danima (osim ako vaš kozmetičar nije drugačije savetovao). Na primer, jednog dana koristite retinol, a sledećeg vitamin C.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group