Da li je Gua Sha „ključ“ za svetliju, čvršću kožu?

Sve što treba da znate o super efikasnom beauty alatu!

Gua Sha je već nekoliko godina zauzeo važno mesto u našoj rutini lepote i često je ključni korak u našoj nezi kože, pre nanošenja šminke. Ali, kada bismo ga zapravo trebali koristiti i šta je uopšte Gua Sha?

Stručnjaci objašnjavaju zašto bi ovaj 'alat' mogao da bude tajna za uvek blistavu kožu i dobar san.

Šta je Gua Sha?

Koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini, u osnovi uključuje trljanje ravnog, zaobljenog 'alata', obično napravljenog od žada, o kožu. Prevedeno, „gua“ znači pritisnuti ili milovati, a „ša“ se odnosi na osip ili crvenilo, ali dok tradicionalni kineski iscelitelji rade naporno i duboko (koža može da ostane crvena nakon toga), potreban vam je lakši dodir na licu da biste iskoristili njegove prednosti. Kejti Brindl, terapeut kineske medicine, kaže: „Gua Ša opušta mišiće, pokreće energiju i krv i uklanja sve otoke. Pospešuje cirkulaciju - neke studije pokazuju i do 400% - što uklanja toksine i donosi kiseonik i hranljive materije." Najbolje je opisati kao funkcionalnu mešavinu masaže i vežbanja, pomaže u oslobađanju napetosti – neverovatno je kod glavobolje i zategnute vilice – i čini da koža izgleda čvršće, svetlije i zdravije.

Kako se koristi?

„Gua ša možete da koristite na licu, telu i skalpu, a najbolje je da ga koristite sa vodom (na primer pod tušem) ili sa nekim uljem, ali nikako na čistoj koži“, kaže Brindl. „Držite alat ravno na koži, ispod očiju ili preko bilo kog drugog dela, uvek praveći male poteze samo u jednom pravcu, a ne napred-nazad“, kaže ona. Protrljajte ga duž vrata, pređite malim horizontalnim potezima preko obrve da biste ih podigli, ili držite i pritisnite između obrva da biste se oslobodili napetost. Ako želite da izlečite otok, radite lagano da pomerite tečnost ispod kože, a zatim čvršće da opustite mišiće.

Da li je bolje koristiti Gua Sha ujutru ili uveče?

Gua Sha lica ne zahteva drugačiju tehniku bilo da se radi ujutru ili uveče. Međutim, noću ćete možda želeti da provedete dodatno vreme na vratu i vilici kako biste pomogli u poboljšanju sna i ublažili napetost uzrokovanu stresom i lošim držanjem od dugog dana na poslu. Isto tako, ujutru se često osećamo umorno i možemo da izgledamo natečeno, tako da bi nam bilo korisno posvetiti dodatno vreme vratu, obrazima i očima.

Koji Gua Sha kristal da odaberete?

Žad je poznat po svojim balansirajućim efektima i sposobnosti hlađenja, tako da pomaže u dekongestivanju funkcija dok uklanja upalu. Ružičasti kvarc je povezan sa srcem pa je posebno dobar za upotrebu na vratu i grudima, ali ne noću jer može biti veoma stimulativan. I dok je ametist povezan sa večerima i zimom, citrin je dobar za leto i jutra. Pravi poznavalac kristala zna da prvo očisti svoj kristal od negativnih energija iz prošlosti tako što će ga oprati, a zatim ostaviti preko noći tokom punog meseca. Istina ili mit, ovaj ritual predlaže lep način da očistite svoje kristale i učinite ih potpuno svojim!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group