Beauty - Kozmetika

Second hand kozmetika: otkrivamo sve o najneobičnijem trendu godine

Korišćena kozmetika - zašto svi pričaju o tome?

„Svesna potrošnja“ je fraza i glavni trend kojema se posvećuje velika pažnja. Popularna je kod dizajnera, medija i blogera: svesna potrošnja je ono što pomaže da preživimo u doba prekomerne potrošnje i prestanemo sa kupovinom stvari i dodataka koji se retko koriste ili u potpunosti redistribuiraju prijateljima.

Pre nekoliko nedelja američki Vogue objavio je da je i ovaj fenomen prešao u industriju lepote: prema predviđanjima ove publikacije, 2020. će biti rekordna godina po broju prodaje polovne kozmetike.

Kako reagujemo na to i vredi li kupiti kozmetiku koju je neko već koristio?

Kako je korišćena kozmetika postala trend?

Početkom 2019. godine, nekoliko stranih publikacija pisalo je o paletama i rumenilima Natasha Denona - popularne šminkerke, koji su se rasprodali bukvalno u nekoliko sati nakon što su se pojavili na mreži. Frustrirani kupci brzo su pronašli način da nadoknade izgubljeno: počeli su da kupuju palete na internet aukcijama i društvenim mrežama. Koštale su 10-15 dolara više, osim toga što su neke palete već delimično koristili prethodni vlasnici. Ali to nije zaustavilo kupce - i sjajne publikacije su morale otvoreno priznati dugotrajnu činjenicu: tržište kozmetike nisu samo oflajn prodavnice i online platforme, već i resursi za preprodaju, koji mnoge devojke koriste iz različitih razloga.

Gde se prodaje korišćena kozmetika?

Ako u Sjedinjenim Državama postoje specijalizovane veb lokacije na kojima možete prodati proizvod koji vam ne odgovara - na primer, Glambot, kod nas još uvek ne postoji. Ali to ne znači da u našoj zemlji ne postoji interes. Postoje mnoge grupe na društvenim mrežama i forumi koje su stvorile devojke koje su i same nekada bile zainteresovane za takve proizvode, ali nisu ih mogle naći u prodaji. Praćenje stepena rasta prodaje u ovoj oblasti nije lako, ali u drugim se zemljama takve studije sprovode. Na primer, platforma polovne kozmetike iz japana, Mercari za dve godine postojanja dostigla je promet od 1,2 milijarde dolara. Istraživanje je pokazalo da devojkama ne smeta što kupuju kozmetiku koju je neko već koristio.

Šta se najbolje prodaje?

Kao i u modnom sektoru, postoje pravila igre: neki se proizvodi prodaju s velikim uspehom, dok drugi ne zanimaju kupce. Kozmetički alati, kućni kozmetički uređaji i parfemi dosledno su među interesovanjima devojaka sklonim svesnom konzumiranju lepote. Ali na vrhuncu potražnje su palete i alati stvoreni u saradnji sa značajnim brendovima i mirisi ograničenog izdanja.

Za i protiv kupovine

Razlog što se korišćena kozmetika još uvek retko spominje u sjajnim publikacijama i kritikama blogera leži na površini. Ako razmislimo o higijeni takva kupovina je kamen spoticanja, o kome još uvek raspravljaju kozmetolozi i šminkeri. 68% devojaka koje odlučno odbijaju da kupuju polovnu kozmetiku kažu da ne mogu biti sigurne ko je vlasnik ovog proizvoda i kako je korišćen. Bakterije koje izazivaju akne, konjuktivitis i alergijske reakcije, zajedno sa demodekozom, mogu vas navesti da redovno posećujete kozmetičara i potrošite impresivne količine na lečenju kože. A to je glavni nedostatak korišćene kozmetike. Jedino sigurno rešenje za devojke koje se usuđuju da kupe već korišćenu kozmetiku je uzimanje samo onih proizvoda koji ne podrazumevaju direktan kontakt osobe koja ih koristi sa samim proizvodom. Jednostavno rečeno, sredstvima sa pumpicom ili raspršivačem možete reći „da!“, Ali ipak se treba odreći ruževa, maskara i sjajeva za usne.

Najvažnija prednost korišćene kozmetike je činjenica da se najčešće prodaje po povoljnijoj ceni u odnosu na proizvod na polici, kao i to da postoji mogućnost isprobavanja proizvoda pre nego što se odlučite - da li je vredno kupiti čitavu bocu. Napokon, recenzije na mreži nisu uvek informativne i ne treba isključiti rizik od negativne pojedinačne reakcije. Ovo ne funkcioniše samo sa kremama ili nijansama pudera. Mnogo je praktičnije koristiti forume i grupe za kupovinu malo korišćenih parfema: taj vam se miris možda uopšte ne sviđa i uštedćete jer ćete odustatu od kupovine skupe bočice pune veličine.

 foto:7sister.ru

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group