Pojava belih fleka na noktima - leukonihija

Neretko se dešava da nam se na noktima pojavi po koja bela fleka u vidu crtica ili tačkica...

Postoje mnogi mitovi oko ove pojave, a najveći je da se te bele crtice pojavljuju zbog nedostatka cinka ili kalcijuma u organizmu. Ovo nije tačno, a moderna medicina kaže da se ova pojava naziva - leukonihija.

Leukonihija je diskoloracija nokta, u većem broju slučajeva, na rukama nego na nogama i pojavljuje se najviše na sredini nokatne ploče. Ove mrlje nestaju vremenom i nije opasna bolest, iako ponekad mogu ukazivati na postojanje neke druge bolesti.

Pojavljuje se kao nuspojava kod uzimanja lekova,  kod bakterijskih i gljivičnih infekcija, anemije, problema sa bubrezima, dijabetesa, kao i kod psihogenih stresova. Može se pojaviti i zbog uticaja velike hladnoće.

Postoji više vrsta leukonihije: leukonihija punktata, striata, partialis i totalis.

Leukonihija punktata je najčešći oblik i uglavnom se javlja kod ljudi koji grickaju nokte. Javlja se u vidu malih mrlja, zbog oštećenja matriksa nokta. Fleke nestaju nakon dva meseca - koliko je potrebno celom noktu da izraste.

Leukonihija striata je izbeljivanje nokatne ploče u vidu tračica (linija). Ona može biti uzrokovana slabim radom jetre, nedostatkom vitamina i hrabljivih supstanci, srčanim udarom i oštećenjem bubrega. Linije se povlače same od sebe, a sama pojava kod mnogih pacijenata nije određena.

Leukonihija partialis je izbeljivanja delova nokta, najčešće u vidu tačkica.

Leukonihija totalis je potpuna diskoloracija nokta. Javlja se kao neka vrsta simptoma nepravilnog rada bubrega, akutnih bolesti jetre i teške apsorpcije proteina iz hrane.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group