Da li je tačno da kozmetika sa jakim mirisima oštećuje kožu?

Zašto je bolje odbiti "mirisna" sredstva?

Mirisi se koriste da kozmetici daju prijatnu aromu ili, obrnuto, da prikriju neprijatan miris aktivnih sastojaka (ne mirišu svi na ruže). Međutim, nisu svi od njih korisni za kožu. Većina ovih mirisa može izazvati alergijsku reakciju i upalu, a pri dužem korišćenju i teže posledice.

Neke komponente mirisa deluju kao tempirana bomba: naizgled, one ne utiču na našu kožu tako očigledno, već se štetne materije koje ih sačinjavaju akumuliraju u dubokim slojevima epitela, što dovodi do poremećaja proizvodnje kolagena i smanjenja sposobnosti regeneracije, zbog čega naša koža postaje suva, gubi svoju elastičnost i dobija preuranjene bore. 

Mirisi mogu biti prirodni i sintetički, a obe vrste su opasne za kožu. Eterična ulja se koriste kao prirodni mirisi, a mogu izazvati iritaciju i teške alergijske reakcije. U sastavu se mogu pronaći po INCI oznaci, koja se nalazi u zagradi iza latinskog naziva ulja. Ovo je međunarodna nomenklatura koja ukazuje na potencijalnu opasnost proizvoda za osobe sa alergijama.

Sintetički mirisi su identični prirodnim mirisima i takođe nemaju baš najpovoljniji efekat na stanje kože. Neki od njih su čak i zabranjeni za upotrebu u nekim evropskim zemljama, jer mogu izazvati snažnu alergijsku reakciju. U kozmetici se mogu naći pod sledećim nazivima: Isoeugenol, Geraniol, Majantol, Eugenol, Coumarin, Citronellol i Cinnamal. Ako se jedno od ovih imena pojavi u sastavu, bolje je potražiti drugi proizvod kako kasnije ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

Proizvođači često izbegavaju da pominju određena imena u sastavu proizvoda, koristeći nejasne formulacije poput mirisa i parfema. Samo mirisanje proizvoda nije test: kao što neki aktivni sastojci koji su dobri za vašu kožu mogu imati veoma prijatan miris, sintetički mirisi mogu, naprotiv, da ga priguše, tako da proizvod ne miriše ni na šta. Uzgred, ne bi trebalo da se vodite ni natpisom „bez mirisa“, to je zakonski dozvoljeno pisati na bilo kojoj ambalaži bilo kakvog sadržaja, pa je bolje da proverite sastav.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group