Biljna rutina kože: mit ili realnost?

Da li je ovo najbolji momenat da se jednom za sva vremena okrenemo majci Prirodi ili bi ipak bolje bilo šansu dati nešto jačoj hemiji?

Pitanje koje verovatno muči sve pripadnice lepšeg pola. Znate već i same onaj osećaj kada čujete za efikasnost nekog prirodnog preparata i onda ga mesecima koristite bez ikakvih vidljivih rezultata. Na kraju se razočarani obratite hemiji (da ne kažemo medicini) i odjednom sve izgleda mnogo bolje i efikasnije.

Ali, da li je to zaista tako?

Istraživanja su pokazala da su prirodne komponente ipak najbolje. Primera radi, u Indiji se naglo povećava potražnja za prirodnim proizvodima za negu kože a domaći proizvođači čine sve kako bi obezbedili čiste komponente za izradu istih tih proizvoda. Jasno kao dan – svi i dalje čeznemo za jasnom robom bez hemikalija, posebno zato što jako dobro znamo kako je ona ispunjena korisnim i zdravim sastojcima. Tu spadaju dobro poznate stvari poput ulja jojobe, arganovog ulja, soka od jabuke i limunovog soka. Za sve njih važi deviza – kako spolja, tako i iznutra, a svi već dobro znamo kako je svaka od ovih biljaka idealna za održavanje zdravlja, zar ne?

unsplash

Još jedna bitna stavka jeste bezbednost ali i eventualna toksičnost preparata, i to prvenstveno onih poput losiona ili seruma iz prostog razloga što se njihova moć ogleda u tome da, kroz pore, ulaze dublje u naše telo. Stoga je od vitalne važnosti zagarantovati sigurnost ovakvih proizvoda. Biljne varijante bez otrovnih veštačkih hemijskih jedinjenja svakako jesu sigurnije za upotrebu.

Dodatno, valja imati na umu i sve one komponente poput parabena, veštačkih boja i konzervanasa jer upravo sve one mogu dovesti do ozbiljnijih alergijskih reakcija. U tom slučaju uvek je pametnija odluka da se kupi i isproba kozmetika na biljnoj bazi.

I na kraju, ništa manje vredan aspekt – zaštita životne sredine. Svaki pojedinačni beauty proizvod koji u sebi sadrži otrovna hemijska jedinjenja ili komponente poput aluminijuma ili olova, doprineće zagađenju prirode. I obrnuto – kupovina i korišćenje kozmetike na biljnoj bazi pomoći će da se okolina sačuva za uzgajanje nekih novih kultura koje se dalje opet mogu iskoristiti u procesu proizvodnje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group