Psihologija mirisa: kako su mirisi povezani sa privlačnošću

Privlačnost osobe zavisi ne samo od njenih spoljašnjih karakteristika i karakternih osobina koje nam se sviđaju, već i od mirisa...

To su potvrdila naučna istraživanja – neke arome zaista mogu da nas učine privlačnijima u očima drugih, i definitivno utiču na izbor partnera. Danas ćete saznati zašto volimo ljude koji nam prijatno mirišu i kako se to može objasniti sa naučne tačke gledišta.

Miris je povezan sa prijatnim asocijacijama

Prema Dženifer Stelter, američkom psihologu, olfaktorni stimulansi aktiviraju limbički sistem mozga, koji sadrži amigdalu, koja je uključena u nastanak emocija, i hipokampus, koji je odgovoran za formiranje sećanja. Ako udahnemo prijatnu aromu, ona se asocijacijom čuva u memoriji.

Na primer, ako koristite parfem sa mirisom trešnje, bićete privlačniji u očima osobe koja voli ovu voćku. A ako volite drvene note parfema, smatraćete da je onaj ko koristi parfem sa ovim notama sladak i zanimljiv.

Miris partnera je privlačan jer je sličan našem

Studija koju je vodila dr Kerolajn Alen sa Univerziteta Njukasl u Velikoj Britaniji pokazalo je da ljude više privlače partneri koji mirišu skoro isto kao oni. U eksperimentu sprovedenom u Škotskoj učestvovalo je 30 parova. Polovina njih je bila u vezi najmanje šest meseci, dok su ostali birali partnera među učesnicima eksperimenta. Ispostavilo se da su prirodni mirisi partnera bili veoma slični, za razliku od onih koji nisu bili u vezi.

Neki mirisi dodaju atraktivnost

Studije sprovedene u različitim zemljama pokazale su da određeni mirisi pomažu u povećanju privlačnosti osobe. U maloj studiji objavljenoj u časopisu PLOS One, švedski naučnici su učesnicima pokazali fotografije lica različitih ljudi. Ako je soba bila ispunjena mirisom ružinog ulja, ljudi su lica ocenjivali kao privlačnija. Imajte na umu da je u studiji korišćeno eterično ulje ruže, a ne parfemi sličnog mirisa.

U drugoj studiji koju je sproveo američki lekar Alan Hirš, pokazalo se da je muškarcima najprivlačniji miris đurđevka. Obratite pažnju na parfem sa notama ove biljke: njegov miris se odlično slaže sa drvenim i začinskim notama. I pogledajte parfemske kompozicije sa vanilom. U Hiršovoj studiji ona nije zauzela prvo mesto, ali je bila jedan od najpoželjnijih mirisa.

Takođe, ovaj eksperiment je pokazao da određeni mirisi mogu uticati na uzbuđenje muškaraca. Učesnicima je ponuđeno da pomirišu oko 30 kompozicija različitih aroma. Na prvom mestu je bila kombinacija lavande i pite od bundeve, zatim crni sladić i krofna, a najmanje stimulišuća je bila brusnica. Tako je naučnik otkrio da su prijatni mirisi direktno povezani sa seksualnim odgovorom.

Zaljubljujemo se zbog hormona koji se proizvode kada udišemo miris

Pregled studija austrijskog dr Karla Gramera iz 2005. godine pokazao je da kada se udišu prijatne arome, dopaminski sistem tela se aktivira.

Takođe se naziva i sistem nagrađivanja: nakon što dobije pozitivan stimulans, telo oslobađa hormon zadovoljstva dopamin. Nakon toga, ovaj stimulans ćemo shvatiti kao nešto što donosi pozitivne emocije.

Karl Grammer je objasnio: "Kada osetimo prijatan miris koji dolazi od druge osobe, njeno prisustvo ćemo povezati sa mirisnim zadovoljstvom koje smo dobili. Stoga, najverovatnije, želimo da se sretnemo sa njim iznova i iznova. On ističe da dopamin nije jedini razlog zašto smatramo da su partneri privlačni. Takođe se radi o oksitocinu, hormonu ljubavi koji se oslobađa kada udišemo miris voljene osobe. Ista stvar se dešava, na primer, sa zagrljajima i poljupcima."

Ali o teoriji da nekoga smatramo privlačnim zbog feromona, doktor je rekao: „Nije jasno kako feromoni funkcionišu kod ljudi, trenutno nema dokaza da postoji jasna veza između feromona i odgovora ili ponašanja.“

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group