Zašto je važno pustiti kožu da "diše"?

Naša koža je složen organ — zapravo najveći organ u telu — koji se sastoji od vode, proteina, masti i minerala.

Na površini kože ćete pronaći sitne dlačice, sebum, pore i male ćelije kože koje se ponekad ljušte. Drugim rečima, u datom trenutku se mnogo toga dešava. Sasvim logično, pitanje koje žene često postavljaju glasi: da li njihova koža „treba da diše“? Ali šta to znači i da li je zaista neophodno?

Razumevanje anatomije vaše kože je odlično mesto za početak kada otkrijete da li ovaj organ „treba da diše“. Najvažnija stvar koju treba da znate o anatomiji kože je da se ona sastoji od tri sloja: epidermis (spoljni sloj koji vidite kada se pogledate u ogledalo), dermis (srednji sloj) i hipodermis (najdublji sloj).

Epidermis je naša zaštitna barijera, koja brani od infekcije i okoline – poput sunca i zagađenja. Takođe stvara nove ćelije kože tako da imamo „novu kožu“ svakih 30 dana i obezbeđuje boju kože. Dermis ima kolagen i elastin, koji našu kožu čine otpornom i fleksibilnom, proizvodi ulje i znoj, i ima folikule dlake, kao i krvne sudove. Hipodermis ima svu masnoću i mišiće koji pružaju zaštitu i daju našem licu više oblika. Takođe reguliše telesnu temperaturu.

Žena sedi ispred ogledala i posmatra svoju kožu licaphoto: iStock

Da li vaša koža diše?

Ne baš. Vaša koža tehnički ne diše (vaša koža se hrani kiseonikom iz vaše krvi - ne kiseonikom iz vazduha), ali apsorbuje kiseonik. Postoje samo dva organa koja su direktno izložena atmosferskom kiseoniku. Pluća su, naravno, jedan od tih organa. Koža je drugi.

Dakle, iako je tehnički mit da vaša koža treba da diše (kao pri udisanju i izdisaju), koža može imati koristi od toga da bude oslobođena okluzivne barijere (šminke ili proizvoda za negu kože) jer oni mogu sprečiti apsorpciju kiseonika.

Koncept „disanja kože“ takođe se zasniva na pretpostavci da je dobra ideja da odmarate pore od nakupljanja proizvoda, stresora iz okoline i znoja. Vaša koža uvek može imati koristi od 'disanja' u smislu da ako joj date pauzu od aktivnih sastojaka i drugih proizvoda, to može omogućiti vašoj koži da se sama popravi. To je zato što koža ima sopstveni proces podmlađivanja. Izbacujemo ovaj proces iz ravnoteže kada primenjujemo potencijalno iritantne topičke lekove da bismo manipulisali željenim rezultatima.

U tom smislu, manje se radi o potpunom izbegavanju šminke i proizvoda za negu kože, a više o izboru proizvoda koji su u skladu sa specifičnim potrebama vaše kože. Ova ravnoteža omogućava koži da održi svoj prirodni samodovoljan proces, i omogućava kiseoniku da bolje prodre u kožu, što na kraju može ojačati sposobnost vaše kože da se popravi.

Žena nanosi kremu na lice gledajući se u ogledaluphoto: iStock

Kako osigurati da koža dobije dovoljno vremena za "disanje"?

Dakle, kako možete da budete sigurni da vaša koža dobija negu koja joj je potrebna? Možete početi tako što ćete pogledati u ogledalo. Vaša koža je odličan komunikator; to će vam omogućiti da saznate ako vam treba 'odmor' od određene šminke ili proizvoda za negu kože (najčešće u obliku osipa, akni, suvoće, iritacije ili alergijske reakcije). Najvažnije je odabrati proizvode za negu kože koji odgovaraju vašem tipu kože i ne začepljuju našu kožnu barijeru.

Takođe bi moglo biti od pomoći da svojoj koži date povremeni odmor od lica punog šminke. Ovo je posebno tačno ako šminka koju koristite nije fokusirana na negu kože i formulisana je sa okluzivnim sastojcima.

Na kraju, još jedan važan savet: ne uzimajte olako snažne proizvode za negu kože sa jakim aktivnim sastojcima — poput kiselina i retinola — i obratite pažnju na potrebe vaše kože. Kada ste u nedoumici, razgovarajte sa svojim dermatologom kako biste utvrdili koji proizvodi i rutine su najbolji za vaš tip kože.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group