Koji antioksidansi su pravi za svaki tip kože

Mi biramo najefikasnije!

Slobodni radikali ili oksidanti su grupa toksičnih hemikalija koje negativno utiču na ćelije u telu. Setimo se školskog časa hemije: svaki atom ima jezgro i elektrone oko sebe. U idealnom slučaju, elektroni su "zalihe" i u ravnoteži. Ponekad elektronu nedostaje par, on se pretvara u slobodni radikal, koji želi da uzme ovaj elektron od drugog atoma. To pokreće beskrajnu lančanu reakciju, a ako se ona ne zaustavi, pokreće se oksidativni proces koji izaziva upale - a one, pak, dovode do razvoja hroničnih bolesti i ubrzanja procesa starenja.

Antioksidansi priskaču u pomoć u borbi protiv oksidanata (što je lako pogoditi). To su supstance koje sprečavaju uništavanje ćelija i inhibiraju procese izazvane slobodnim radikalima. Da biste sprečili oksidativne procese u celom telu, potrebno je obogatiti ishranu antioksidansima, a kozmetika sa antioksidansima pomaže i nosi se sa spoljnim znacima starenja.

Generalno, svi antioksidansi koji se koriste u proizvodnji kozmetike podjednako su efikasni u borbi protiv slobodnih radikala. Međutim, mnogi od njih imaju mnoga druga svojstva, od hidratacije do borbe protiv akni. Evo nekoliko popularnih antioksidanata koji najbolje deluju za svaki tip kože.

Vitamin C

Vitamin C je jedan od najpopularnijih antioksidanata u nezi kože. Efikasno smanjuje oksidativni stres i inhibira razvoj inflamatornih procesa. Vitumin C je posebno dobar za ujednačavanje tona kože, dajući joj zdrav sjaj i bori se protiv finih bora.

Za koji tip kože je pogodan?

Generalno, vitamin C je pogodan za sve, ali je važno uzeti u obzir da sam vitamin C nema svojstva zadržavanja vlage, pa se vlasnicima suve i osetljive kože savetuje da ga koriste zajedno sa hidratantni sastojci - glicerin ili hijaluronska kiselina.

Vitamin E

Osim što smanjuje znake starenja, vitamin E stimuliše regeneraciju ćelija nakon izlaganja ultraljubičastim zracima. Prema brojnim dermatološkim studijama, proizvodi koji sadrže vitamin E mogu posvetliti staračke pege, ujednačiti ten i učiniti strije i ožiljke manje uočljivim. Pored toga, vitamin E ima snažan efekat protiv starenja: u stanju je da stimuliše proizvodnju kolagena i smanji bore.

Za koji tip kože je pogodan?

Vitamin E je pravi spas za suvu kožu. Ne samo da se bori protiv slobodnih radikala i štiti od starenja, već i efikasno vlaži kožu. Za razliku od mnogih drugih sastojaka, vitamin E deluje prilično blago, pa je pogodan čak i za tanku i osetljivu kožu.

Niacinamid

Niacinamid je jedan od dva najčešća oblika vitamina B3. Pored zaštite ćelija od oštećenja slobodnih radikala, njegovo glavno svojstvo je sposobnost obnavljanja i jačanja zaštitne barijere kože. Istovremeno, savršeno vlaži i ujednačava ton kože.

Za koji tip kože je pogodan?

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da obnovi lipidnu barijeru kože, niacinamid je pogodan za sve. Hidriraće suvu kožu i "zapečatiti" vlagu. Ako je koža masna, proizvod će odlično regulisati proizvodnju sebuma i smanjiti količinu upale.

Retinol

Verovatno najpopularniji i najefikasniji sastojak za borbu protiv starenja i poboljšanje izgleda kože. Kao rezultat brojnih kliničkih studija, otkriveno je da je retinol u stanju da stimuliše ćelijski metabolizam, pojača proizvodnju prirodnog kolagena, pa čak i popravi oštećenu DNK.

Za koji tip kože je pogodan?

Uz svu efikasnost retinola, on ima jedan značajan nedostatak - deluje veoma agresivno i može izazvati iritaciju, pa čak i alergije. Ljudima sa posebno tankom i osetljivom kožom ipak je bolje da budu obazrivi, kako bi izbegli neprijatne posledice.

Polifenoli

Polifenoli su grupa biljnih antioksidanata. U sastavu kozmetike najčešće se mogu naći dva - zeleni čaj i resveratrol. Glavna funkcija polifenola u kozmetici je zaštitna. Oni jačaju prirodnu barijeru kože, štiteći je od štetnih uticaja okoline, posebno UV oštećenja (naravno, u tandemu sa SPF-om). Pored toga, ovi antioksidanti su u stanju da stimulišu regeneraciju ćelija kože, čineći je glatkom i zdravijom.

Za koji tip kože je pogodan?

Ovde nema ograničenja. Polhenoli su prilično delikatni sastojci koji odgovaraju svim tipovima kože. Međutim, potpuno prirodni sastojci često izazivaju alergije i druge individualne reakcije. Testirajte na maloj površini kože pre nego što nanesete proizvod na celo lice.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group