Pirinčana voda obnavlja & regeneriše tanku kosu

Pirinčana voda idealna je za sve one dame koje kubure sa tankom i oštećenom kosom, a najbolja vest je da se upravo ovakva jedna formula uvek može izraditi u kućnim uslovima i poslužiti kao prva pomoć.

Pirinač je namirnica koja se danas nalazi u gotovo svakoj kuhinji. Ne samo da je brza i jednostavna za kuvanje, već se odlično slaže i sa većinom drugih jela. Ali, kako ovo nije gurmanski deo magazina, pozabavićemo se drugim aspektima kuvanog pirinča koji nam mogu pomoći da u samo par trenutaka poboljšamo kvalitet naše kose.

Naime, ispostavilo se da upravo pirinčana voda (iliti doslovno ostaci vode koji ostaju nakon što ste skuvali/potopili pirinač), predstavlja savršenu masku za kosu u situacijama kada joj je neophodan dodatni volumen i sjaj. Upravo je pirinčana voda ta magična tečnost koja se vekovima koristila za oporavak lomljive i tanke kose.

Istraživanja pokazuju da su Japanke koje su živele u Hejan periodu (tzv. periodu mira i poslednjem razdoblju klasičnog Japana) poznate baš po gustim kosama do poda, uzimale ostatke vode od ispiranja zrna pirinča i češljale ih kroz kosu, što je umanjilo kovrdžanje i štitilo od lomlljenja.

Pa i dan danas, mnoge Japanke nastavljaju ovu tradiciju kako bi održale besprekoran izgled i zdravlje svoje kose. Jednostavno rečeno, pirinčana voda je jedna od najjednostavnijih i najstarijih metoda za povećanje sjaja, dužine i gustine kose, a sve što vam treba za njenu pripremu jesu dva sastojka koja već imate u svom domu.

Dovoljno je samo šaku pirinča isprati pod mlazom vode nekoliko puta a zatim potopiti običnom vodom i ostaviti da odstoji neko vreme. Poenta priče je pustiti da voda odstoji kako bi mogla da fermentira i time poveća nivo antioksidanata prisutnih u zrnu pirinča. U nekim slučajevima, ovako proceđenu vodu možete staviti u staklenu flašu ili teglu i ostaviti da odstoji preko noći a sutradan svoju opranu kosu finiširati prelivom od pirinčane vode.

Već u momentu kada krenete sa ispiranjem kose, primetićete da je ona postala mnogo lakša za raščešljavanje te da je neuporedivo glatka. Isti ovakav efekat zadržava se i nakon feniranja, pa i naknadnog tretiranja kose drugim preparatima.

Svi oni koji su isprobali ovu japansku metodu slažu se u jednom – beživotna i tanka kosa dobija instant “push-up” efekat, a kosa istog trenutka postaje mnogo zahvalnija za oblikovanje.

Photo: iStock

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group