"Zdravo sušenje": kako pravilno osušiti kosu da bi duže ostala čista

Svako od nas se povremeno suočava sa problemom kada se kosa zaprlja gotovo odmah nakon pranja.

Navikli smo da za to krivimo nepravilno odabrane šampone, naviku da stalno dodirujemo kosu rukama, pa čak i ishranu i hronični stres. Naravno, sve ovo može izazvati brzo prljanje kose, ali je mnogo verovatnije da je to zbog nepravilnog sušenja kose ili potpunog odsustva sušenja. Reći ćemo vam šta je to „zdravo sušenje“ i kako će pomoći da vaša kosa duže ostane čista.

Postoje mnogi mitovi o šteti koju fen za kosu može da nanese vašoj kosi, iako vas potpuno odricanje od njega može koštati mnogo problema sa kosom. Prvo pravilo „zdravog sušenja“ je da se koren odmah osuši. Kada ostavite da se koren kose prirodno suši, on ne samo da gubi volumen i bukvalno se „lepi“ za glavu, već se odmah „prlja“ od kože glave, koja neprekidno proizvodi sebum, a mokra kosa je osetljivija na ovu vrstu izlaganja.

Da bi se to izbeglo, koren kose se mora odmah osušiti. I uradite to na takav način da je protok vazduha iz fena usmeren od korena kose ka gore. Kosu možete sušiti spuštenom glavom ili jednostavno podići koren češljem. Uverite se da temperatura vazduha nije previsoka: prevruće sušenje će izazvati oslobađanje sebuma i kosa će se brže mastiti.

Pored korena kose, "zdravo sušenje" podrazumeva sušenje po celoj dužini dok kosa ne bude suva 80-85%. Suprotno popularnom verovanju, vlaga je loša za vašu kosu, čineći je suvom i lomljivom, tako da je u najboljem interesu zdravlja vaših pramenova da ih ne ostavljate mokre predugo nakon pranja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group