Beauty - Kosa

Zašto vas kosa boli?

Da li ste sebi nekad postavili pitanje: “ zašto me kosa boli?”.

I već na samom početku da vam razrešimo dilemu, ne umišljate, ona zaista može da boli. Poput bola koji osećate u nogama nakon višečasovnog vežbanja, bolna kosa je stvarna i predstavlja problem koji se mora rešavati. Bol naime, potiče iz vlasišta, jer je kao što sigurno znate kosa napravljena od mrtvih ćelija što znači da na njoj nema receptora za bol.

I dok su razlozi višestruki, ni malo prijatna pojava se najčešće vezuje za nakupljanje sloja na vlasištu ili kao posledica migrene. Međutim, postoje efikasni načini koji mogu da vas oslobode bolne kose.

RAZLOZI BOLNE KOSE

Prekomerna upotreba šampona za suvo pranje kose, kao i često pranje kose i promena vremenskih prilika mogu biti uzroci bolnog vlasišta. Šta god od navedenog da je posredi, rezultat je nakupljanje ulja na vlasima i taloženje na skalpu. Međutim rešenje nije ni ređe pranje kose ni promena šampona. Treba uzeti u obzir i tip kose i stil života koji takođe mogu da doprinesu bolnom osećaju u kosi. Kvalitet vode u velikoj meri može da doprinese zdravlju vlasišta. Tvrda voda, ona bogata kalcijumom i magnezijumom, može dovesti do isušivanja vlasišta i stvaranja mineralnih naslaga na njemu.

KAKO SPREČITI BOL U PREDELU VLASIŠTA I DUŽ KOSE?

  • Držite se podalje od šampona za suvo pranje kose. Ako vam je zaista potreban, koristite ga maksimum jednom mesečno.

  • Nabavite filter za tuš koji se efikasno bori sa tvrdom vodom. Omekšavanje vode može biti najjednostavniji način sprečavanja bolnog stanja sa kosom.

  • Promenite frizuru. Previše duga kosa takođe može biti uzrok bola u predelu vlasišta. Pletenice, kikice, konjski rep, punđa i slične frizure zatežu kosu i samim tim iritiraju vlasište.

  • Temeljno operite kosu. Sećate li se pranja kose u frizerskim salonima? Ne čini li vam se da su devojke zadužene za pranje kose tamo daleko grublje od vas? Razlog je jednostavan, kosi je potrebno temljno šamponiranje kako bi zablistala.

  • Očistite temeljno svoju četku za kosu. Nakon svakog četkanja kose potrebno je ukloniti sve otpale vlasi i temeljno oprati četku pod mlazom tople vode, uz korišćenje sapunice.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group