Uz pravilnu ishranu do lepše kose

Za lep izgled kose je bitan zdrav organizam...

I ne samo za kosu, već za lepotu celog tela, jer se ipak ne kaže za džabe da lepota dolazi iz unutra. Lepu i sjajnu kosu ne možete imati samo ako je perete skupim šamponim i negujete različitim preparatima jer je njoj nega potrebna i iznutra.

Verujemo da ste se do sad "namučili" sa njom i da redovno posećujete frizera radi skraćivanja krajeva. Jeste da to takođe poboljšava njen izgled, ali je glavna stvar u pravilnoj ishrani. Saznajte kakva bi ishrana trebalo da vam izgleda, a pozitivne promene na kosi ćete primetiti čak i nakon prvog dana zdrave ishrane.

Najbitniji obrok u toku dana je - doručak. Nikada nemojte preskakati doručak, jer on daje snagu i energiju čitavom telu. Za prvi obrok bi trebalo da pojedete dosta belančevina jer one pomaću da se slaba i oštećena kosa oporavi. Na primer, možete pojesti do 3 belanca, malo nemasnog sira ili ribu (tunjevinu, oslića). Doručak je najviše bitan za zdravlje kose jer je ujutru stanje kose najpovoljnije za bili kakav oblik tretmana.

Žena sa lepom kosom doručkuje u restoranuphoto: envato

U toku dana je bitno da konzumirate hranu sa što većim količinama vitamina jer su oni bitni, kako za kosu, tako i za kožu, nokte i generalno čitav organizam. Preporučuju se vitamini A, B, C i E.

Za poboljšanu elastičnost kose je zadužen vitamin A, koji se najviše nalazi u žumancetu, šargarepi, puteru i ribljem mesu.  B vitamin ima veliki uticaj na rast kose, jer ga ubrzava i ne dozvoljava kosi da se rascvetava na krajevima. B vitamin možete unositi konzumiranjem žitarica i graška.

Za sjaj kose je zadužen vitamin E iz orašastih plodova i biljnih ulja, a vitamin C je dobar za dobru cirkulaciju u skalpu glave, što dovodi do dobrog snadbevanja folikula vlasi dobrim nutrijentima. Vitamin C možete unositi konzumiranjem paprika, kupusa, limuna, i svog citrusnog voća.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group