Saznajte šta uzrokuje perut i kako je efikasno tretirati

Perutanje, svrab i nelagodnost - ako ste se ikada suočili sa problemom peruti, znate da je borba stvarna...

Ali ne bojte se, postoji mnogo načina da zauvek izbacite te dosadne pahuljice iz svoje kose. Perut je uobičajeno stanje kože glave koje pogađa mnoge ljude, a izaziva svrab i pojavu belih ljuspica na kosi i odeći. Perut karakteriše prekomerno izbacivanje mrtvih ćelija kože sa vlasišta. Često je praćeno svrabom i može biti izvor neprojatnosti pa čak i sramote.

Perut se može pojaviti kod ljudi sa bilo kojim tipom kose ili kože i nije povezana sa ličnom higijenom. Iako je tačan uzrok peruti nepoznat, veruje se da je povezan sa kombinacijom faktora kao što su genetika, alergije, osetljivost i neravnoteža kožnih mikroba.

photo: envato

Vruća voda sama po sebi ne izaziva perut, ali može ukloniti prirodna ulja s glave, što dovodi do suvoće i potencijalno pogoršanja simptoma peruti. Preporučljivo je da prilikom pranja kose koristite mlaku vodu kako biste sprečili prekomerno isušivanje vlasišta.

Pored previše tople vode, postoji još nekoliko faktora koji mogu pogoršati perut, uključujući: retko pranje kose, stres, vremenske promene, ili preiše agresivni proizvodi za kosu. Perut se obično ne povlači sama od sebe bez odgovarajućeg tretmana i nege. Sprovođenje dosledne rutine nege kose i korišćenje odgovarajućih proizvoda može pomoći u kontroli i prevenciji peruti.

Efikasno rešavanje peruti uključuje korišćenje pravih proizvoda za negu kose i poštovanje dosledne rutine. Redovno pranje kose može sprečiti nakupljanje ulja i mrtvih ćelija kože koje doprinose peruti. Kvalitetan hidratantni šampon je odličan izbor za održavanje vaše kose i vlasišta čistim, zdravim i hidriranim.

photo: envato

U danima kada vam je potrebno brzo osveženje između pranja, suvi šampon u prahu može biti vaše rešenje. Ova lagana formula upija ulje i nečistoće, ostavljajući kosu čistom i revitalizovanom bez vode. Dobar savet je i korišćenje regeneratora za zadržavanje vlage - upotreba hidratantnog balzama nakon pranja šamponom pomaže da vaša kosa i vlasište budu hidrirani, smanjujući suvoću vlasišta i minimizirajući perut.

Koristite šampon za čišćenje da biste uklonili naslage i vratili pH ravnotežu vlasištu, a izbegavajte upotrebu grubih proizvoda i alata za stilizovanje. Pokušajte da izbegavate proizvode koji mogu da iritiraju kožu glave i pogoršaju perut, poput laka za kosu i drugih aerosola.

I na kraju, podjednako bitna stvar: zdrava ishrana bogata esencijalnim hranljivim materijama i održavanje hidratacije može poboljšati vaše opšte zdravlje kože glave, što zauzvrat može pomoći u smanjenju peruti. Uključite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima kako biste podržali zdravlje vaše kose i vlasišta.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group