Neverovatan razlog zašto kosa počinje da se kovrdža odmah nakon pranja

Polazimo od pravila da niko ne poznaje našu kosu bolje od nas samih.

S njom smo rođeni, odrasli smo i možemo predvideti - gotovo uvek - svaki njen „korak“. I kažemo skoro uvek, jer uvek će postojati neki faktori koji vam ne padaju na pamet i kako mogu da vrše takav uticaj na našu kosu.

Bićemo precizniji otvaranjem poglavlja o kovrdžanju, gde vlaga može igrati vodeću ulogu, ali nije jedina koja uzrokuje kovrdžanje kose.  

A pošto ne možemo da utičemo na vreme i vlagu, postoje neki - mnogo jednostavniji - potezi koje svakodnevno možemo da preduzmemo kako bismo smanjili ili potpuno izbegli kovrdžanje kose. Dobar početak čine pranje kose i temperatura vode. Da, dobro ste pročitali, temperaturu vode kojom perete kosu.

Zašto bi trebalo izbegavati veoma vruću vodu za pranje kose?

Ako postoji jedno osnovno pravilo u koje se kunu gotovo svi frizeri, to je „ispravna“ temperatura vode prilikom šamponiranja kose. Pre svega treba izbegavati pranje kose vrućom vodom. Vrela voda, kao i na koži, može izazvati iritaciju i dehidrataciju kože glave, dok je u isto vreme kosa sklonija kovrdžanju, jer folikuli dlake ostaju otvoreni (stoga je kosa još lomljivija).

Plus: Ako ste farbali kosu, trebalo bi da znate da topla voda - ako ne koristite specijalizovane proizvode - pomaže da boja lakše izbledi.

Nije naravno samo voda kriva za kovrdžanje kose. U kupatilu morate obratiti jednaku pažnju na redosled tretmana. Iz tog razloga, uverite se da linija koju koristite sadrži hidratantne sastojke koji će doprineti dubokoj hidrataciji, štiteći kosu od kovrdžanja i vlage. Podsećamo vas da je dehidrirana kosa sklonija kovrdžanju.

Dodatni savet

Ako ne možete da promenite naviku kupanja vrućom vodom, obavezno uvek koristite regenerator i isperite kosu na kraju hladnom vodom, jer zatvrara folikule dlake i čini kosu sjajnijom.  

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group