Mit ili istina: da li smemo da farbamo kosu u „kritičnim“ danima

Često se postavlja pitanje da li je dobro farbati kosu za vreme menstrualnog ciklusa.

Od pojavljivanja hemijskih boja, farbanje kose je steklo veliki broj mitova. Ako su ranije žene birale datum za farbanje samo prema lunarnom kalendaru, sada se mnoge devojke drže svojih ciklusa. Takođe stalno čujemo da nije zdravo farbati kosu tokom trudnoće i da je bezbednije hodati sa ružnim izrastkom. Ali šta kaže nauka?

Veruje se da ako ofarbate kosu tokom menstruacije, boja neće biti ravnomerna.  Ali da li je stvarno tako?

Činjenica je da se tokom menstruacije, kao i tokom trudnoće, hormoni ženskog tela potpuno menjaju. Ali, kosa na glavi je, grubo govoreći, „mrtva“. Njena struktura se ne menja sa promenom u hormonalnim nivoima, do tačke gde raste na 1-3 cm. Hormoni mogu uticati samo na "živu" kosu, koja se nalazi isključivo u zoni korena. Dakle, ako ste se odlučile za pramenove ili ombre koji se ne odnosi na koren kose, neće biti nikakvih problema. Ali, ukoliko želite da obojite izrastak, može doći do problema.

Tokom mesečne hormonalne promene: prva dva dana ciklusa povećan je testosteron, proizvodi se više sebuma, što kosu čini "prljavom" i masnom. Ove dane boja će biti još bolja. Ali, u ciklusu od 3-4 dana, testosteron zamenjuje estrogen, što čini skalp suvim.

Dakle prirodni proces promene hormonskih nivoa može da utiče na bojenje kose, iako je sastav farbe kreiran od strane profesionalaca. Sebum ne utiče na rad hemijskih boja, ali hormoni mogu promeniti boju kose i dati neželjenu nijansu korena.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group