Kako sulfati zaista utiču na kosu

Da li sulfati iz proizvoda za kosu zaista utiču na njen kvalitet i izgled?

Kosa je jedan od najvažnijih delova našeg izgleda i samopouzdanja, stoga je važno razumeti kako različiti proizvodi koje koristimo mogu uticati na njeno zdravlje. Jedan od sastojaka koji često izaziva rasprave je sulfat. Svima je poznato da su sulfati nezdravi za kosu i da joj štete, ali nigde nije objašnjeno kako sulfati zaista utiču na nju.

Sulfati, ili ukratko SLS ili sodijum lauril sulfat - kako piše u sastojcima na šamponima, su deterdženti odgovorni za stvaranje bogate pene kod skoro svih mogućih šampona na tržištu. Oni su potpuno bezbedni za upotrebu, osim ukoliko ste kosu tretirali keratinom ili je farbate. Zašto?

Zato što su deterdženti kreirani da očiste kosu, odnosno - njihovi sastojci mogu da izblede vašu boju kose. U slučaju da ste išli na keratinsko ispravljanje kose, dovoljno bi bilo da je tri puta operete šamponom koji u sebi sadrži sulfate i efekat keratina bi bio uklonjen.

Žena plave kose drži se za glavuphoto: envato

Ako imate suvu ili oštećenu kosu, možda bi trebalo da izbegnete korišćenje preparata sa sulfatima, jer oni skidaju sa kose prirodna ulja koja su potrebna kosi za sjajan i lep izgled. "Sulfati su najverovatnije zaslužni za oštećivanje skalpa glave i slabu i beživotnu kosu," objasnio je profesionalni frizer Toni Čavez.

"Oni imaju tendenciju da isuše kožu glave, kao i folikulu dlake." Auva kosa ne bi trebalo da se pere suviše često, pa pokušajte da uključite korišćenje balzama (ukoliko ga već ne koristite), a zatim i šampone bez sulfata, koji su nežni jednom nedeljno, kako biste uspeli da povratite hidriranost kose.

Dakle, iako sulfati efikasno čiste kosu, mogu uzrokovati isušivanje, iritaciju vlasišta i gubitak boje. Pri odabiru proizvoda za negu kose, važno je pažljivo pročitati deklaraciju i razmotriti sastojke kako biste pronašli najbolju opciju za svoje potrebe.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group