Beauty - Kosa

Kako koristiti ulje čajevca za negu kose?

Poput mnogih esencijalnih ulja, i ulje čajevca se koristi u lekovite svrhe.

Već stotinama godina unazad deo je istočnjačke kulture, poznato i kao ulje melaleuke. Prvobitno su ga koristili Aboridžini u Australiji, koji su ga dobijali od listova australijskog čajevca. Međutim, savremenom čovečanstvu je poznato kao jedan od vrlo čestih sastojaka preparata za negu kose.

KAKVO JE DEJSTVO ULJA ČAJEVCA?

Njegovo osnovno svojstvo je efikasna borba protiv bakterija i gljivica. Snažan i prirodan sastojak odličan je za osetljivu kožu i vlasište. Oštećeno vlasište može da bude jako osetljivo i da doprinese pojavi peruti, svrabu i ranama. U tim slučajevima neretko dolazi do pojave gljivičnih infekcija. Ulje čajevca se vrlo učinkoviti bori sa ovim problemima.

NAJBOLJI NAČIN ZA KORIŠĆENJE ULJA ČAJEVCA?

Ulje čajevca je najefikasnije kada se koristi u kombinaciji sa blagim šamponima za kosu. Ovakav korak treba da postane vaša rutina, kada je nega kose u pitanju, odnosno “faza čišćenja”. Iako je prvi fokus na vlasištu, ulje čajevca je može koristiti i duž vlasi kao balzam za regeneraciju kose. Kada se redovno upotrebljava, ono eliminiše perut, pospešuje rast kose i sprečava nakupljanje suvišne masnoće na vlasima. 

POSTOJE LI NUSPOJAVE PRILIKOM UPOTREBE ULJA ČAJEVCA?

U suštini ako se lokalno koristi, ulje čajevca je potpuno bezbedno. Ističemo da se ni u kom slučaju ne sme koristiti oralno, jer ima toksično dejstvo, te ga je potrebno držati van domašaja dece. Takođe ukoliko na koži postoji crvenilo, peckanje, ubodi i sl, treba izbegavati korišćenje do suzbijanja simptoma. Takođe, vrlo je važno koristiti sveže ulje čajevca, posebno na vlasištu kose, jer ako ulje oksidira postoji mogućnost itiracije. Znaćete da je okridiralo po jakom mirisu.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group