Hamamelis – vaš saveznik u borbi za zdraviju kosu

Hamamelis, američka leska ili veštičji lešnik je ovih dana neizostavni saveznik mnogih kozmetičkih preparata.

A da li ste se nekad možda zapitali koja su to svojstva koja su ga uopšte i dovela na listu sastojaka koji se tako rado koriste u industriji nege i lepote?

Glavna prednost ove lekovite biljke jeste činjenica da je bogata antioksidansima, te da ima mnoga antibakterijska svojstva. Većina žena za negu svog lica bira kreme koje u sebi sadrže hamamelis, ali šta ćemo sa kosom? Može li se i ona osloniti na lekovita svojstva ove čudotvorne biljke ili su tu stvari ipak nešto drugačije?

Ne smemo smetnuti sa uma da je i naše vlasište zapravo koža i to ona koja je, u poređenju sa kožom lica, mnogo deblja, sadrži više lojnih žlezdi i na hiljade većih folikula. Dobra vest glasi: hamamelis zaista jeste jedan od najboljih saveznika u svakodnevnoj borbi žena za očuvanje zdrave i jake kose.

Ne samo da će američka leska smiriti nadražerno ili upaljeno vlasište, već će se odlično izboriti i sa njegovim perutanjem kao i preteranim znojenjem. Odlična je kod problema sa masnom kosom, ali i kod određenih dermatoloških stanja poput ekcema ili psorijaze.

Osnovno svojstvo ulja od hamamelisa jeste skupljanje pora što je odlična startna pozicija za lečenje svih stanja na glavi. Ipak, njega uvek treba koristiti u miksu sa nekim drugim uljem – na primer kokos ili badem su uvek dobar izbor, ali isto tako ga možete pomešati i sa ružinom vodom, kamilicom ili zelenim čajem te nanositi u vidu spreja i to ne više od dva puta nedeljno.

Na kraju ne zaboravimo da pomenemo i to da bi hamamelisa trebalo da se klone osobe sa suvom kosom, odnosno kožom glave baš zbog njegovog jakog dejstva na ovu problematiku.

Zdrava, jaka kosa započinje ispod površine kože. Iako vam hamamelis neće pomoći kada je sam rast kose u pitanju, mi ga definitivno preporučujemo kao jednog od najboljeg saveznika za jačanje njenog korena.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group