Beauty - Kosa

Da li je preporučljivo izbeljivanje mokre kose?

Da li se spremate da ovog proleća sve oko sebe zasenite vašom novom bojom kose?

Ako je vaša mantra – "upečatljivo ali ne previše glasno", možda je baš šik mokri balayage izgled ono što ste tražili. Izbeljivanje vaše kose u njenom mokrom izdanju može vam podariti ovaj željeni efekat. Ovakav način promene boje kose postao je masivan trend u poslednjih nekoliko godina, a u redovima koji slede otkrivamo vam sve što je potrebno da znate o ovoj tehnici pre nego što je primenite na svojoj kosi.

IZBELJENA SUVA NASPRAM IZBELJENE MOKRE KOSE

Pre svega kao što znate izbeljivanje čini pramenove kose slabijim, suvljim i lomljivim. U ovom se pogledu izbeljivanje vlažne kose može smatrati boljom opcijom. Nanošenje izbeljivača (hidrogena) na suvu kosu dovodi do prodiranja ovog sredstava u kutikulu i korteks kose. Izbeljivač zatim razlaže melanin, pigment koji kosi i koži daje boju. Kao rezultat dobija se svetlija boja kose. Međutim izbeljivač takođe oksidira i uništava umrežene proteine kose, čineći na taj način kosu slabijom. Slaba kosa sklona je opadanju, lomljenju i listanju na krajevima.

Kada je reč o nanošenju izbeljivača na mokru kosu, kutiluka pramenova kose je u ovom slučaju zatvorena čime se sprečava da hidrogen uđe u korteks. To znači da vlasi nisu u potpunosti lišene svog pigmenta, već da je on prividno prekriven. U tom slučaju ako želite da postignete odvažan ali ne i prenaglašen efekat na svojoj kosi, kao i da je pri tom zaštitite, mokra kosa je bolja opcija za postupak izbeljivanja.

DA LI JE POŽELJNO IZBELJIVANJE MOKRE KOSE KOD KUĆE?

Ako imate iskustva u izbeljivanju kose kod kuće u njenom suvom izdanju, ne bi trebalo da vam bude posebno komplikovano. Međutim ako je izbeljivanje nešto sa čim se po prvi put susrećete, ipak bi ovaj postupak bilo poželjno da u tom slučaju prepustite profesionalnim frizerima.

DA LI SE KOSA IZBELJUJE ODMAH NAKON PRANJA?

Nije prepučljivo izbeljivanje kose odmah nakon pranja. Profesinalni frizeri koriste sprej za vlaženje pramenova, nakon čega se pristupa izbeljivanju kose jer se na ovaj način ne spiraju prirodna ulja sa kose, niti sa vlasišta. Ako samostalno želite da izbelite pramenove svoje kose, trebalo bi da sipate vodu u raspršivač i da postepeno navlažite kosu pramen po pramen, pazeći pri tom da ne bude suviše mokra.

Ž.J.

Izvor: Stylecraze

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group