Preminuo dizajner Tjeri Mugler

Tužna vest stigla je iz Pariza – u 73. godini preminuo je dizajner Tjeri Mugler, jedan od najistaknutijih modnih kreatora druge polovine 20. veka, bez kojeg je jednostavno nemoguće zamisliti modnu scenu osamdesetih.

Tjeri Mugler je bio poreklom iz Strazbura, ali se krajem 1960-ih preselio u Pariz i uspeo da osvoji ne samo ovaj grad, već i ceo svet mode. Prvu kolekciju pokazao je 1973. godine i odmah privukao pažnju. Minimalizam, ravne siluete, futurizam iz 1960-ih dominirali su tadašnjim modnim tržištem. Tijerijevi iskreni dizajni u pozadini tih trendova izgledali su u najmanju ruku neobično. Mugler je bio inspirisan 1950-im, ali ih je video i predstavljao na svoj način. U suštini, otkrivanje grudi i nogu žena. Kao rezultat toga, ova namerna seksualnost postala je njegov zaštitni znak. Muglerov prepoznatljiv stil se u velikoj meri oslanja na seksualni fetišizam, a njegov dizajn često podseća na estetiku dominacije, od čizama sa visokom potpeticom do svih vrsta korseta. Fetišizam je iščitavan i u korišćenim materijalima: najčešće je radio sa kožom, vinilom, likrom i lateksom.

Tjeri Mugler je bio prvi koji je svoje revije pretvorio u spektakularne. Za Tjerija moda nije bila glavna stvar. Njegov rad se uvek fokusirao na želju da savlada nove forme, imao je potrebu da se izrazi.

Poslednjih nekoliko godina postala je prava renesansa za Muglerov rad – Kim Kardašijan je među prvima obratila pažnju na njegov vintidž izgled, zatim je Selin Dion isprobala kultni metalik bodi Thierry Mugler, a izložba u Parizu u čast dizajner je postala jedan od glavnih događaja prošle jeseni.  

Početkom 1990-ih bilo je odlično vreme za brend dizajnera. Na pozadini uspeha, 1992. Mugler odlučuje da kreira parfem. Rutina i standardi nisu priča o dizajneru. Stoga je njegov prvi miris, Angel, bio revolucionaran po formi i sadržaju kao i njegova odeća. Na vrhuncu popularnosti uniseks trendova, preterano seksi i previše slatki debitantski parfem postao je senzacija. Angel je prvi miris kreiran bez ijedne cvetne note. Umesto toga, osnova su postale praline i čokolada, uz pomoć kojih je Mugler želeo da ponovo stvori miris peciva koje je spremala njegova majka. Upravo je ovaj miris bio glavna asocijacija na suštinu žene. Lansiran u bočici već legendarne plave zvezde, Angel je bio prvi parfem koji je izašao u tako ekscentričnom pakovanju. Postao je fenomen i čak je na neko vreme uspeo da zaseni Chanel No 5. Muglerovi naredni mirisi imali su podjednako uspešnu priču.

Vest o Muglerovoj smrti pojavila se na zvaničnim stranicama dizajnera: „Sa žaljenjem objavljujemo smrt gospodina Tijerija Muglera u nedelju, 23. januara 2022.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group