Dior objavljuje novu coffee table knjigu posvećenu kontroverznom Džonu Galijanu

"Dior John Galliano 1997-2011" je 5. tom serije knjiga, koja hvali kreativne direktore legendarne modne kuće.

"Dior John Galliano 1997-2011" je potpuno nova coffee table knjiga francuske modne kuće, fokusirana na život i rad legendarnog Džona Galijana, koji je bio kreativni direktor brenda od 1997. do 2011. Od satensko plave haljine princeze Dajane o kojoj se mnogo raspravljalo 1996. do žute kreacije inspirisane ilustratorom Reneom Gruauom, koju je dizajner predstavio u svojoj najnovijoj kolekciji visoke mode 2011. godine, rad legendarnog Galijana ostao je neizbrisiv u istoriji mode.

Tom od 448 stranica, koji je objavila kuća Assouline, je peti u seriji koju je izdao Dior. Napisao Endru Bolton, kustos Vendi Ju zadužena za Institut za kostim u Metropoliten muzeju umetnosti, uključuje fotografije Laziza Hamanija, zajedno sa fotografijama Ričarda Avedona, Pitera Lindberga i Paola Roversija, otkrivajući sve što je dizajner ponudio svetu mode.

Autor knjige nije oklevao da kaže da je veliki Galijanov obožavalac, posebno zahvaljujući njegovom radu u Dioru. Tačnije, rekao je: „Nije tajna da sam veliki obožavatelj Džonovog rada, posebno njegovog rada u Dioru, koji smo aktivno sakupljali svih ovih godina. „Christian Dior i Galliano imaju mnogo toga zajedničkog, njihovo poštovanje prema istoriji mode, ali i romantičan način na koji su dizajnirali kuću, ostavljajući iza sebe ogroman projekat.“

Džon je proširio Diorov estetski jezik, usklađujući njegovu modu sa duhom vremena. Njegov rad u Dioru je oličenje fantazije devedesetih i ranih 2000-ih. Međutim, njegovi počeci nisu izgledali tako sanjivo, jer je malo ko verovao u njegov dizajnerski talenat. Niko nije mogao da zamisli kakav će uspeh dostići, pošto nije imao ni najmanje iskustvo u oblasti visoke mode.

Od 1997. do 2011. obeležio je istoriju mode ekstravagantnim kolekcijama inspirisanim svime, od naroda Masaji do starih Egipćana, inspirisan muzama poput Marlen Ditrih i Luize Kasati. Postao je poznat i zahvaljujući sopstvenim nastupima o kojima se uvek pričalo o gradu.

Njegova strast prema modi, međutim, nije uspela da ga zadrži u Dioru, pošto je izbačen 2011. nakon rasističkih uvreda u kafiću u Parizu.

Nakon lečenja od alkoholizma vratio se na modni teren 2014. godine kao kreativni direktor Maison Margiela. Dior je odao priznanje za njegov doprinos uključivanjem njegovog rada na izložbu blokbastera za 70. godišnjicu u Musee des Arts Decoratifs 2017.

Knjiga "Dior John Galliano 1997-2011" je dostupna na engleskom i francuskom jeziku, a biće zvanično objavljivena 15. februara, kako je otkrio predstavnik kuće.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group