Svi su opsednuti maksi haljinama sa kapuljačom

Bela Hadid i Kejt Mos potvrđuju!

Kada su se u septembru ove godine na modnoj pisti na reviji Saint Laurent u Parizu pojavile jedna za drugom manekenke u uskim maksi haljinama sa kapuljačama, mnogi su se odmah setili Grejs Džons. Asocijacija nije slučajna: manekenka, glumica i pevačica je popularizovala haljine sa kapuljačom 80-ih godina. Istina, Azedin Alaja ih je obično kreirao za nju.

Entoni Vakarelo, kreativni direktor brenda Saint Laurent, i dalje je imao na umu arhive svog velikog prethodnika: Iv Sen Loren je eksperimentisao sa kapuljačama na haljinama još 60-ih godina, ali su one konačno postale značajna stvar za njega sredinom 80-ih. Tada je veliki dizajner bio inspirisan kultnom predstavom Marte Grem „Lament” 1930. godine. Tako se gusta tkanina koja je u potpunosti sakrila telo plesačice, pretvorila u dugačke uske haljine sa kapuljačom koje su joj pokrivale glavu.

Ali, naravno, ova silueta se nije ni pojavila 30-ih godina, već mnogo ranije. Očigledno je da su se i Azedin Alaja i Iv Sen Loren u svojim radovima pozivali na tradicionalnu odeću žena sa Bliskog istoka i severne Afrike. Alaja je rođen u Tunisu, dok je Sen Loren rođen u Alžiru. Obojica su od ranog detinjstva videli žene u dugim haljinama pokrivene glave - ova slika nije mogla da im se ne utisne u sećanje. Moguće je da su oba velika dizajnera nekako citirala kostime žena svojih matičnih zemalja - čak i ako su to činili nesvesno.

Zanimljivo je da, uz svu prividnu skromnost takve siluete, ovakve haljine izgledaju veoma zavodljivo. Pogledajte Belu Hadid: za nedavnu posetu Kataru, manekenka je odabrala dve haljine sa kapuljačom i obe se teško mogu nazvati čednim čak i uprkos maksi dužini i dugim rukavima.

Haljina Kejt Mos Saint Laurent u khaki boji na ceremoniji WSJ Innovator Awards ne može se nikako nazvati skromnom jer transparentnost tkanine to ne dozvoljava. Amber Valeta je došla na istu ceremoniju u sličnoj haljini, a Tesa Tompson je prisustvovala nedavnom Venecijanskom filmskom festivalu u lepršavoj jarko crvenoj haljini Elie Saab.

O čemu se konkretno radi u ovom trendu? O tome kako seksi može postojati izvan klišea pop kulture kao što su uske mini suknje i haljine i otvoreni izrezi. O slobodi izražavanja, i o ozloglašenoj "misteriji", koja bi, kako kažu, trebalo da bude u svakoj ženi.

Teško je ne složiti se da je haljina koja pokriva glavu mnogo intrigantnija od bilo koje mikro-mini suknje i upravo u tome je njena snaga.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group