Saveti kako da nosite visoke potpetice, a da ne uništite stopala

Ne postoji ništa što može brže da pokvari noć od štikli koje „ubijaju“ vaša stopala, a ako nosite par na zabavi, verovatno ćete ih nositi satima.

Šetnja do odredišta, stajanje i ne daj Bože odlazak na plesni podijum mogu ostaviti noge u posleratnom stanju koje ćete platiti sledećeg dana.

Poznata glumica Sara Džesika Parker javno se zaklela da više neće nositi visoke potpetice (osim ako su izuzetno, izuzetno lepe). Posle decenije njenog lika Keri Bredšo u kultnoj TV seriji „Seks i grad“ i života na štiklama po 18 sati dnevno, serija je ostavila neizbrisivi „trag“ na njenim stopalima.

Još jedan primer je Viktorija Bekam. Poznatu dizajnerku možemo videti uvek dobro obučenu, trendi i elegantnu, retko nasmejanu... Ali da li ste obratili pažnju na njena stopala i njene izmučene prste? To ste bar mogli da vidite do pre nekoliko godina, jer od tada nosi isključivo zatvorene cipele.

Narušavanje prirodnog položaja

Jasno je da su visoke potpetice upečatljivije od nakita, u njima je silueta zanosnija, noga zategnutija, telo izduženije (naravno, ako znate da hodate). S druge strane, ta toliko poželjna štikla može da stvori probleme. Sigurno ste u nekom trenutku osetili bolan pritisak na prednji deo stopala, koji inače ne biste u patikama ili recimo baletankama.

Ako visoke potpetice nosite godinama, svaki dan, naročito uske modele šiljastih vrhova, onda one mogu da izazovu valgus, odnosno deformaciju kostiju palca i bolne izrasline sa unutrašnje strane stopala. Oštećenje nastaje kada, zbog stalnog nošenja preuskih i previsokih cipela, palac počinje da se primiče ostalim prstima i tako narušava prirodan položaj stopala.

Ortopedi smatraju da previsoke tanke štikle neprirodno prebacuju veliki pritisak na kosti i mišiće prednjeg dela stopala. Posledica toga nije zanemarljiva, mišići zadnjeg dela nogu i tetive se skraćuju, članci postaju nestabilni, čašice se pomeraju ka napred, a kičma se više krivi.

Postepeno navikavanje

Da li to znači da bi tužnim pogledom trebalo da se oprostite od svojih omiljenih visokih potpetica? Odgovor je – ne! Potpuno ravne cipele su podjednako štetne jer povećavaju pritisak na petu i uzrokuju bolove u predelu leđa. Takođe, potrudite se da ne nosite naizmenično visoke potpetice i ravne baletanke, tako mišićima i zglobovima udvostručavate stres. Preporuka je da se postepeno navikavate na idealnu visinu potpetica od tri do pet centimetara. Ukoliko nikako ne možete da bez štikle, upišite jogu ili pilates i omogućite svojim nogama jedan dobar chill out.

S.O.S. za vaše noge

Problem: Istegnuti članak
Rešenje: Ojačajte zglobove i mišiće vežbama za balansiranje ili održavajte ravnotežu na prstima bosonogi.

Problem: Grčenje prstiju i pojava bolnih žuljeva
Rešenje: Pre i posle nošenja cipela sa štiklom istegnite stopala i kratko ih izmasirajte. Za vežbu nožnim prstima podižite peškir sa poda, a onda neko vreme nosite cipele sa mekšim pregibom i jastučićem.

Problem: Bolovi u kolenima i lumbalnom delu leđa
Rešenje: Svaki dan istežite i jačajte trbušne i nožne mišiće jer tako umanjujete mogućnost povrede. Pilates ili jogu praktikujte bar jednom nedeljno.

Problem: Bolovi u peti i listovima
Rešenje: Istegnite listove na fitnes stepenicama, posle se leđima naslonite na zid u polučučnju, naizmenično podižite prste i pete od poda. Polako povećavajte broj ponavljanja do 20.   

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group