Naočare za sunce Džeki Kenedi su dokaz da je moda ciklična

Kao i svaka druga kultna ikona stila, Džeki Kenedi je u svojoj kolekciji imala modne dodatke koji su mogli da se povezuju samo sa njom.

Pored Gucci torbe, važan deo njenog izgleda bile su i naočare za sunce. Govorimo o najomiljenijim modelima prve dame, koji su i dalje aktuelni. Iako je supruga 37. predsednika SAD Džona Kenedija imala dosta omiljenih modnih dodataka, velike naočare za sunce postale su prepoznatljivi deo njenog imidža. Nekoliko pari je uvek držala u blizini ulaznih vrata kako ne bi zaboravila omiljeni dodatak pre izlaska iz kuće. Predimenzionirane naočare za sunce postale su njen zaštitni znak i pokrenule novi trend, nazvan "stil Jackie O ".

Veruje se da je Džeki počela da nosi naočare za sunce po savetu autora i daljeg rođaka Gora Vidala, koji joj je rekao da su odlične ne samo za skrivanje od javnosti, već i za diskretno posmatranje ljudi koji toga nisu bili svesni. Pored toga, 60-ih godina, velike naočare za sunce bile su jedan od ključnih i najrelevantnijih dodataka. U modi su bili masivni plastični okviri, jarke boje i naočare neobičnog dizajna.

Brižit Bardo je takođe često viđena kako nosi velike, kvadratne naočare za sunce sa belim okvirom. Trend je jasno igrao u korist Kenedijeve supruge: imajući prilično široko lice, izabrala je odgovarajući oblik koji bi uravnotežio njene crte lica. U njenoj kolekciji bilo je na desetine različitih modela, ali najomiljeniji modeli su bili slični po dizajnu.

Jedan od najprepoznatljivijih modela je Nina Ricci 3203. Džeki je nosila originalne sunčane naočare 1978. na teniskom turniru Robert F. Kennedy. Ovaj kvadratni model sa smeđim plastičnim okvirima je kreirao i napravio u Francuskoj L'Ami specijalno za Ninu Ricci. A 2010. brend je lansirao liniju "Jackie O", koja je imala šest različitih boja.

Džeki je posebno blisko sarađivala sa francuskim dizajnerom Fransoa Pintonom, koji je kreirao nekoliko modela za Aristotela, njenog drugog muža i nju kasnih 1960-ih. Jedan od najpopularnijih okvira dizajniranih za Džeki zvao se Spa 2. Naočare su imale masivni crni plastični okvir ovalnog oblika sa crnim staklima.

Drugi model Fransoa Pintona zvao se Džeki 1 i imao je okvir u maslinastoj boji sa braon staklima. Ove naočare za sunce se i danas mogu naći u kolekcijama, zajedno sa drugim klasičnim varijacijama iz originalne kolekcije Fransoa Pintona.

1967. godine, francuski dizajner naočara Pjer Marli prodao je Džeki Onazis nekoliko pari naočara za sunce Traction P711 u svojoj pariskoj optičkoj radnji. Traction proizvodi naočare za sunce od 1927. godine i još uvek nudi popularne stilove, uključujući i omiljene naočare Džeki Kenedi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group