Dvobojne cipele Chanel proslavljaju 65 godina postojanja

Dvobojne Chanel cipele su san svake žene. Imaju nešto više od šest decenija života i uspele su da ostanu nepromenjene tokom vremena, odolevajući trendovima i promenama koje se dešavaju u načinu na koji se žene oblače i nose sa modom.

Prvi par cipela Two Tone dizajniran je 1957. godine. Nakon što je kreirala i istakla malu crnu haljinu, sakoe od tvida i prošivene torbe, Gabrijela Šanel je odlučila da u njenoj kolekciji nedostaje par cipela koje bi bile prikladne i za jutarnje i za večernje izlaske.

Međutim, iako je zvanično lansiranje cipela Two Tone bilo 1957. godine, dvadesetak godina pre njihovog zvaničnog pojavljivanja, odnosno 1937. godine, objavljena je fotografija na kojoj se vidi Gabrijela Šanela pored ukrajinskog baletana Serža Lifera, sa kojim se upoznala 1924. Na slikama koje su ugledale svetlost dana, Koko Šanel nosi komplet u crno-belim nijansama i prvu verziju Two Tone cipela.

Za kreiranje cipela, Koko Šanel je pokušala i uspela da razmotri svaki parametar kako bi se žena koja ih nosi osećala udobno. Odabrala je dve nijanse, bež i crnu. Bež je trebalo da učini da noge izgledaju duže, a crna da stopalo učini manjim, ali i da bilo kakvo habanje bude manje vidljivo. Jednako nov dodatak bila je i potpetica od pet centimetara, koja je nudila udobnost i stabilnost.  

Tada je Gabrijel Šanel donela još jedan iskorak u svet mode, pošto su do tada žene nosile monohromatske cipele. Da bi kreirala Two Tone cipele, kreatorka se obratila dizajneru cipela Rajmondu Masaru, koji je cipelama dodao novi element - elastičnu traku. Tako su nastale štikle kakve danas poznajemo. Nekoliko godina kasnije, tačnije 2002. godine, Masaro je postao član Metier's d'Arts kolekcija francuske kuće.

Tadašnja štampa i modni novinari okarakterisali su Chanel dvobojne štikle kao „Cinderella's New Slipper“. Ovaj stil cipela je evoluirao i dodatno je modernizovan kada je 1983. godine Karl Lagerfeld preuzeo mesto umetničkog direktora brenda Chanel. Karl je 1986. godine dizajnirao Two Tone baletanke, ali i druge cipele kao što su čizme, štikle, papuče, espadrile, sandale, oksford cipele u ove dve nijanse.

Do danas, Two Tone cipele imaju sastavnu i vodeću ulogu u kolekcijama Chanel. U kolekciji visoke mode za sezonu jesen/zima 2020-2021, videli smo ih u vidu cipela sa pertlama sa visokom potpeticom, u kolekciji Resort 2021 predstavljene su kao Mary Janes.

U galeriji pogledajte kako danas fashion insajderi kombinuju dvobojne Chanel cipele koje su nastale pre 65 godina i jednako su popularne kao i tada.

« 9 10 11 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group