Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Kako su proizvodi za kosu povezani sa rakom dojke

Novo istraživanje je pokazalo da neki tretmani mogu povećati šansu za razvoj karcinoma dojke ...

Od prečestog farbanja do korišćenja elektronskih cigareta, postoje razne navike koje mogu povećati rizik od raka. Jedna stvar za koju možda ne mislite da je rizična? Proizvodi za kosu koje koristite.

Studije su pokazale da neke vrste tretmana kose mogu biti povezane sa povećanim rizikom od raka dojke. Nova studija objavljena u magazinu International Journal of Cancer otkrila je da su žene koje koriste trajne boje za kosu i hemijska sredstva za ispravljanje kose izložene većem riziku od razvoja karcinoma dojke od onih koje ne koriste ove proizvode/tretmane. Zaključno, istraživači su pregledali podatke iz trenutne studije koja uključuje skoro 47.000 žena koje nemaju karcinom dojke i njihovih prijateljica kojima je dijagnostikovana bolest. Žene u dobi od 35 do 74 godine prilikom upisa inicijalno su odgovarale na pitanja o svojim opštim zdravstvenim i životnim navikama (uključujući upotrebu proizvoda za kosu). Zatim su istraživačima dostavili ažuriranja o svom zdravstvenom stanju i načinu života nakon prosečnog praćenja od osam godina.

Sveukupno, nalazi su pokazali da je kod žena koje koriste trajnu boju za kosu 9 posto veća verovatnoća da će biti pacijenti oboleli od karcinoma dojke nego žene koje nisu prijavile upotrebu ovih proizvoda. Istraživači su takođe otkrili vezu između hemijskih sredstava za ispravljanje kose (kao što su tretmani keratinom) i karcinoma dojke. Na osnovu podataka, upotreba hemikalije je bila povezana sa 18% povećanim rizikom od karcinoma dojke, a rizik se povećao na 30% onih koji su prijavili da koriste hemikalije svakih pet do osam nedelja. Međutim, istraživanje je imalo ograničenja. Autori studije su otkrili da su svi njihovi učesnici imali porodičnu anamnezu raka dojke, što znači da se njihovi rezultati možda ne odnose na one koji nemaju porodičnu anamnezu. Pored toga što su prijavile žene da koriste trajne farbe za kosu i hemijska sredstva za ravnanje kose na sopstvenu inicijativu, njihovo izveštavanje o ovim navikama možda nije potpuno tačno i moglo bi da iskrivi rezultate, rekli su istraživači.

U skladu s tim, autori studije zaključili su da je potrebno učiniti više istraživanja kako bi se pronašla konkretnija veza između ovih proizvoda za kosu i rizika od raka dojke.

M.L.

modna.si

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group