Zašto vam se lak ljušti sa noktiju

Ima li boljeg osećaja od savršeno odrađenog manikira?

Bilo da ga uradite sami kod kuće ili u salonu, znate o kakvom manikiru pričamo: jednaka boja, bez mehurića ili praznih mesta. Najbolje je kada potraje malo duže, što i predstavlja razlog zbog kojeg volimo gel manikire. Brzo se suše, traju duže od klasičnog manikira, a sjaj boje traje koliko mi želimo. Zvuči kao da je mnogo dobro da bi bilo istinito, ali tako je. Gel manikiri su međutim skloni pucanju i razdvajanju od nokta.

Postoje tri razloga zbog kojih se ova dosadna situacija pojavljuje:

1. Struktura i mesto

Vaš prirodan nokat ima svoj oblik, a ako lak ne prati njegov prirodan oblik i jednako se ne rasporedi, pucanje će se desiti sa strane nokta ili na sredini. Ako je previše laka stavljeno sa strane ili u korenu nokta, doći će do podizanja i razdvajanja. Trebalo bi da najviše laka stavite na sredinu, pa odatle da razdvajate ka ivicama nokta.

2. Previše turpijanja

Kada se nokat previše isturpija ili se previše izobliči njegov prirodan oblik, to slabi ivice nokta. Što je slabiji nokat, to će se manje lak držati za njega - što dovodi do pucanja. Kada turpijate nokte, vodite računa da pomerate turpiju u jednom pravcu, a ne napred - nazad (što generalno svi radimo).

3. Tip gel laka

Neke gel formule su fleksibilnije od drugih, što znači da će biti bolje za vas, nego da izaberet neki koji nije. Žene koje imaju prirodno meke i slabije nokte treba da koriste fleksibilniju formuli, a ako imate jače nokte, za vas će jača formula gel laka biti najbolji izbor. Možda će vam biti teško da izaberete koji tip gela će vam najbolje odgovarati, ali će profesionalna manikirka moći da odredi stanje vaših noktiju i da vam preporuči određeni gel lak. Nažalost, neki saloni koriste samo jednu vrstu gel lakova, pa ćete možda morati da idete u neki drugi salon.

Još neke bitne činjenice:

- Ako stavite deblji sloj laka, on će se praktično "gušiti" i neće moći da se osuši kako treba. To dovodi do pojave mehurića, koje nikako ne volimo da vidimo.

- Manikir vam neće biti dobar ako krenete da ga radite na masnim noktima. Naše ruke i nokti imaju prirodna ulja, pa ako stavite lak preko takvog nokta, boja se neće primiti jednako. Da biste izbegli tu pojavu, operite ruke sa sapunom i vodom pre nego što započnete mazanje noktiju. Nakon sušenja, preko njih stavite prajmer kako biste uklonili višak ulja.

- Još jedan način da produžite trajanje manikira jeste da vodite računa o isteku roka trajanja laka za nokte. Ako je vaš lak star, njegova formula će početi da se raspada. Proverite da li je istekao rok pre korišćenja i da nije ušlo mnogo vazduha u bočicu zbog kojeg nastaju mehurići.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group