Koje aktivne sastojke treba tražiti u kozmetici za prolećnu negu kože

Obnavljanje kože posle zime!

Čak i kvalitetna nega zimi ne garantuje savršeno stanje kože do proleća. Zimi je naša koža izložena mnogim agresivnim spoljnim faktorima, uključujući nagle promene temperature, nedostatak vitamina, suv vazduh, hladnoću, grejanje i nedostatak sunčeve svetlosti. Sve ovo ne može da prođe bez traga za tonus kože, koja zbog toga gubi elastičnost i postaje beživotna, a da ne govorimo o još neželjenim posledicama, kao što su iritacija i akne.

U jesenjem i zimskom periodu pate i regenerativni procesi i zaštitne funkcije kože: smanjuje se aktivnost ćelija uključenih u obnavljanje epiderma, usporava se proces formiranja kolagena, a gornji sloj postaje tanji. Zbog toga se sa početkom proleća preporučuje da se fokusirate na obnavljanje zaštitnog sloja kože. Vaša prolećna nega treba da se sastoji od kozmetike zasnovane na učvršćujućim i hidratantnim sastojcima - koje, vam otkrivamo u nastavku.

Hijaluronska kiselina

Prilikom izbora proizvoda za prolećnu negu kože, vredi se fokusirati na efikasne hidratantne sastojke sa svojstvima zadržavanja vlage. To su oni koji između ostalog, uključuju hijaluronsku kiselinu, koja se smatra jednim od najefikasnijih sastojaka krema, seruma i losiona. Ovaj aktivni sastojak može da obezbedi koži neophodnu hidrataciju, a da je ne opterećuje teškim lipidima.  

Voćne kiseline

Obnavljanje ćelija kože i dubinska hidratacija ključni su zadaci prolećne nege kože sa kojima će se AHA savršeno nositi. Proizvodi za proleće treba da uključuju mlečnu, glikolnu, jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu. Proizvodi sa alfa hidroksi kiselinama ujednačavaju ten i daju mu zdrav sjaj. Prodirući u epiderm, voćne kiseline pokreću proces regeneracije ćelija kože i podstiču proizvodnju prirodnog kolagena i hijaluronske kiseline. Ni u kom slučaju ne zaboravite na SPF zaštitu u proleće - posebno kada koristite proizvode na bazi kiselina.

Linolna kiselina

Esencijalna linolna kiselina pripada klasi omega-6 masnih kiselina. U našem telu je prisutna kao lipid ćelijskih membrana, odnosno obavlja zaštitnu funkciju i pomaže ćelijama da se prilagode nepovoljnim uslovima. Linolna kiselina je takođe uključena u metabolizam masti i lipida i stvara hidrolipidni film na površini kože i kose, štiteći ih od isušivanja i oštećenja. Sa nedostatkom linolne kiseline u telu, koža počinje aktivno da gubi vlagu, što može dovesti do ljuštenja, bora, poremećenih procesa obnavljanja kože, začepljenih pora, pa čak i akni. U sastavu kozmetike, linolna kiselina se najčešće pojavljuje u prirodnom bioraspoloživom obliku - u obliku biljnog ulja. Kozmetika na bazi Omega-6 rešava tri glavna problema kože: suvoću, upale i promene vezane za uzrast. Linolna kiselina se može naći kako u blagim hidratantnim kremama i losionima, tako i u više koncentrisanom obliku u tonicima i serumima.

Vitamini A, B, E, C

U proleće našoj koži je potrebna pojačana ishrana i dopuna nivoa vitamina, čiji nedostatak je čini dosadnom i ranjivom. Posebno kozmetolozi i dermatolozi preporučuju da obratite pažnju na kozmetiku sa vitaminima A, B, E i C u sastavu. Obavljaju niz funkcija: ubrzavaju procese obnove u epidermu, aktiviraju proces regeneracije kože, regulišu proizvodnju prirodne masti i stimulišu proizvodnju prirodnog kolagena i elastina. Pored toga, ovi moćni antioksidansi će zaštititi kožu od dejstva slobodnih radikala i sprečiti prerano starenje. Potražite vitamine u kremama, maskama, serumima, tonicima i drugim proizvodima. Zapamtite da je u proleće bolje izabrati proizvode nežnije teksture.

Niacinamid

Niacinamid je aktivni oblik vitamina B3. Njegove funkcije uključuju smanjenje proširenih pora, regulisanje proizvodnje sebuma, poboljšanje neujednačenog tona kože, kao i nadoknađivanje nedostatka vlage u kožnoj barijeri i izglađivanje finih bora. Pored toga, ovaj moćni antioksidans blokira štetne efekte slobodnih radikala i snažno deluje protiv starenja kože stimulišući sintezu kolagena. Ako vam je cilj intenzivna hidratacija, jačanje barijere kože i suzbijanje suvoće, obavezno potražite niacinamid u kozmetici.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group