5 kozmetičkih sastojaka koje treba izbegavati u trudnoći

Šta istraživanja podržavaju, a šta savetuju lekari?

Ukoliko ste u drugom stanju, verovatno ste se našle ispred svog budoara, pitajući se koja kozmetika je sada bezbedna za upotrebu. Ponekad čak i ona koja na prvi pogled izgleda bezopasno, poput krema za sunčanje, u stvari nije. Dakle, ako se pitate šta je zabranjeno u trudnoći, sledeća lista će biti veoma korisna:

Retinol

Vitamin A je ključni sastojak u održavanju dobrog zdravlja kože. Kada ga koža apsorbuje, telo ga pretvara u retinol. Ovaj sastojak se sada smatra svetim gralom protiv starenja, jer može značajno smanjiti bore i povećati proizvodnju kolagena i elastina. Međutim, kontraindikovan je tokom trudnoće, jer se pretpostavlja da može oštetiti fetus.

Retinoidi

Strogo su zabranjeni jaki retinoidi koji zahtevaju recept, kao što su tablete Accutane, koje se obično uzimaju za lečenje teških akni. Studija iz 2013. pokazala je da njihovo uzimanje predstavlja 20-35% rizika od razvoja ozbiljnih defekata, pri čemu do 60% dece ima neurokognitivne probleme. Zbog toga dermatolozi snažno upozoravaju svoje pacijente da tokom lečenja koriste efikasne metode kontracepcije.

Benzen peroksid

„Dok hormonalne akne mogu biti uzrokovane tokom trudnoće, nažalost, uobičajeni proizvodi za kožu sklonu aknama koji sadrže benzen peroksid spadaju u kategoriju C FDA. To znači da postoji rizik po zdravlje fetusa“, ​​kaže doktorka Džena Kveler.

Hemijske kreme za sunčanje

FDA ne smatra sastojke sadržane u hemijskim kremama za sunčanje štetnim za fetus. Međutim, kako neka istraživanja zaključuju da postoji mogućnost nanošenja štete fetusu, mnogi lekari predlažu najbezbedniju opciju, prirodnu kremu za sunčanje.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je jedan od sastojaka koji se često koristi u borbi protiv akni, zahvaljujući svojoj sposobnosti da prodre duboko u pore i oslobodi višak sebuma. Studija iz 2013. je zaključila da proizvode koji sadrže velike količine salicilne kiseline – kao što su pilingi i oralni lekovi – treba izbegavati tokom trudnoće. Kozmetiku koja sadrži malu količinu ovog aktivnog sastojka, akušeri i ginekolozi smatraju bezbednom.

Pre bilo kakve promene u rutini nege kože, potražite savet svog lekara.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group