3 glavna znaka da bi trebalo da bacite serum vitamina C

Mnogo puta smo spomenuli prednosti koje vitamin C ima na našu kožu.

Poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, protiv starenja i izbeljivanja, vitamin C osvežava kožu i štiti od oštećenja životne sredine, zagađenja i slobodnih radikala, smanjuje upale, bori se protiv promene boje i fleka, popravlja oštećenja, doprinosi sintezi kolagena, obnavlja ćelije i poboljšava elastičnost, poboljšava kvalitet i teksturu kože, što dovodi do toga da izgleda (i bude) sjajnija i čvršća.

Istovremeno, ono što mnogi ne znaju je da su, zbog nestabilne prirode vitamina C, proizvodi - posebno serumi - koji ga imaju u visokoj koncentraciji, skloniji oksidaciji - stoga imaju kraći vek trajanja od ostatka proizvodi u rutini lepote. Zato je važno, pored roka trajanja ispisanog na ambalaži proizvoda koje svakodnevno koristimo, ne treba zanemariti još nekoliko indikacija koje garantuju njihovu dobru preporuku.

Kako možete znati da li je vaš serum vitamina C istekao?

Promena boje

Promena boje je najveći pokazatelj da je serum vitamina C koji imate u svom kupatilu istekao ili oksidisao. U zavisnosti od teksture i vrste proizvoda, može početi da dobija tamniju nijansu žute, narandžaste ili čak braon boje. Opšte pravilo je da ako je serum drugačije nijanse nego što je izgledao kada ste ga kupili i koristili po prvi put, vreme je da ga bacite jer neće nastaviti da pruža iste antioksidativne prednosti koži. Tamna boja je znak oksidacije, pa je dobro investirati u novi serum koji će koži obezbediti zaštitu koju zaslužuje.

Dodatni savet: Ako vam je teško da se setite kako proizvod treba da izgleda (u boji), možete da snimite fotografiju (njegovu teksturu) kada ga prvi put otvorite i pogledate je ako je potrebno.

Promena teksture

Većina seruma vitamina C ima vodenu teksturu i lako se apsorbuje kada se nanese na kožu. Ako primetite da serum koji koristite počinje da ima drugačiju teksturu, dobro je da prestanete da ga koristite. Na primer, ako osećate da je njegova tekstura postala gušća, lepljivija ili čak odvojena ili razblažena, najbolje je da prestanete da ga koristite.

Promena mirisa

Svaki proizvod ima svoj poseban miris — čak i ako nije dodat nikakav miris. Baš kao i promene boje, serum vitamina C koji je istekao može početi da miriše drugačije. Ako ste počeli da primećujete „kiseliji“ miris koji je neuobičajen za proizvod koji već koristite, verovatno je vreme da ga odbacite. Obično je promena mirisa praćena promenom boje i teksture tako da je očigledna.

Saveti:

Podrazumeva se da zbog različitih koncentracija vitamina C u serumima, mogu postojati neke varijacije u gore navedenim indikacijama, ali generalno, svaki put kada proizvod promeni izgled, boju i miris, to znači da je vreme da se baci.

Plus: Serum sa vitaminom C dobro je čuvati prema uputstvu – u većini slučajeva na hladnom, tamnom mestu, daleko od sunčeve svetlosti, kako bi se smanjile šanse za njegovu oksidaciju.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group