Beauty - Kosa

Uzroci pojave sedih vlasi i prirodan način borbe sa njima

Rast vlasi kose se događa kada folikuli dlake potisnu stare ćelije na račun stvaranja novih ćelija.

Ovo uključuje tri faze – rast, prestanak rasta i odmor. Tokom perioda odmora kosa dostiže svoj životni vek i opada, a na njenom mestu izrasta novi pramen. Boju kose proizvodi melanin koji stvaraju melanociti. Pigmentacija u kosu, za razliku od kože, nije kontinuirana. Kosa se aktivno pigmentira dok je u fazi rasta. Pigmentacija se smanjuje u fazi prestanka rasta i nema je u fazi odmora. S godinama se količina pigmenata koji se ubrizgava u svaki pramen kose smanjuje, zbog čega ona na kraju poprima srebrnkastu boju.

RANO POJAVLJIVANJE SEDE KOSE NASTAJE USLED SLEDEĆIH FAKTORA:

GENA – Preovladavajući faktor koji određuje u kojoj će dobi vaša kosa izgubiti svoj pigment su geni. Nažalost dobrom delu ljudi ovo se događa i pre 20-te godine života.

NEDOSTATAK MELANINA- U velikom broju slučajeva nedostatak melanina je glavni uzrok sede kose. Proizvodnja melanina je povezana sa odgovarajućom ishranom i proteinskim dodacima.

HORMONI – Neravnoteža u hormonima može prouzrokovati preuranjenu pojavu sedih vlasi.

NEDOSTATAK VITAMINA I MINERALA - Gvožđe, Vitamin D i B12 , kao i selen važni su za prevenciju sede kose.

STRES – Emotivni stres igra neveroavtno važnu ulogu u zadržavanju prirodne boje kose. Opterećenje psihološkim stresom vrlo često dovodi do pojave sedih vlasi u ranoj dobi.

PRIRODNI NAČINI BORBE SA SEDIM VLASIMA:

INDIJSKI OGROZD I KOKOSOVO ULJE

Indijski ogrozd (amla) sadrži u sebi veliku količinu vitamina C koji je poznati antioksidant i ima anti-age prednosti, pri čemu pomaže u revitalizaciji pigmenta u folikulima kose. Kokosovo ulje prodire kroz osnovu kose i smanjuje gubitak proteina, što dovodi do poboljšanja zdravlja kose.

Potrebni sastojci:

  • 3-5 indijskih ogrozda

  • 1 šolja kokosovog ulja

Postupak:

Skuvati indijske ogrozde u manjoj posudi sa šoljom kokosovog ulja. Pripremljenu mešavinu čuvati u staklenoj teglici i koristiti pri svakoj upotrebi oko dve kašike. Umasirati u vlasište kose i ravnomerno rasporediti celom dužinom. Nakon masaže temena od 15 minuta, ostaviti da deluje najmanje 30 minuta (može i preko noći). Isprati blagim šamponom bez sulfata. Preporučljivo korišćenje 2-3 puta nedeljno.

Ž.J.

Izvor: Stylecraze

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group