Dermatolozi sugerišu koliko često treba prati kosu

Koliko često peremo kosu zavisi uglavnom od naših navika...

Neki to rade svakodnevno, jer se osećaju bolje, drugi to rade samo jednom nedeljno. Ali šta je zapravo dobro za našu kosu? Da li pranje svakog dana utiče na njeno stanje? Dermatolozi sugerišu koliko često treba da peremo kosu.

Svakodnevno pranje kose

Dermatolozi se slažu da svakodnevno pranje kose nije potrebno i nije najbolje za zdravlje naše kose. Oni savetuju da kosu treba oprati na tri ili čak četiri dana. Međutim, ako je vaša kosa masna i zahteva dnevno pranje, oni preporučuju da smanjite količinu preparata koje primenjujete. Oni opterećuju kosu, što stimuliše prekomernu proizvodnju sebuma.

Devojka pere kosu u svom kupatiluphoto: envato

Koji šampon odabrati?

Izaberite delikatne šampone sa prirodnim sastavom. Takvi proizvodi ne nadražuju kožu glave. Ako sa vaša kosa brzo masti izaberite šampon za masnu kosu. Međutim, ako ne možete odustati od svakodnevnog pranja kose onda birajte prirodne šampone bez mirisa.

Šampon ne peni?

Vrlo dobro! Količina pene ne ukazuje na efikasnost šampona, naprotiv - mala količina pene je normalna za kvalitetne prirodne šampone.

A šta je sa suvim šamponom?

To je odličan i jednostavan način sa osvežite kosu i lakše je stilizujete. Suvi šamponi pored pranja, daju volumen kosi. U prodavnicama, izbor je ogroman, a jeftiniji se ne razlikuju mnogo od onih skupljih.

Kako pravilno oprati kosu?

Ispostavlja se da to nije očigledno koliko nam se čini i mnogi ljudi to pogrešno rade. Ne treba vam puno proizvoda za pranje kose - dovoljno je da koristite običan šampon. Dermatolozi predlažu da nanesete šampon samo na skalp i ne trljate mnogo, a tečna pena će obavljati svoj posao sa ostalom kosom. Takođe je važno dobro isprati kosu tako da ne ostaju tragovi šampona i hemikalija.

Devojka šamponira svoju kosu u kupatiluphoto: envato

Piling glave – zvuči apsurdno?

Ali ipak - stvara čuda. Savršeno čisti, stimuliše kožu glave i poboljšava snabdevanje krvi što vašu kosu čini zdravijom i jačom. Sada su u prodavnicama dostupne razne vrste pilinga i trebalo bi da ih koristite jednom nedeljno.

Koliko često koristite specijalne šampone?

Ako imate perut ili suvu i krhku kosu, redovno i duže vreme koristite specijalizovane šampone.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group