Kada se posao useli u moj dom

Kada se posao useli u moj dom

Advertisement

Uživam u svom poslu. Oduvek sam volela dinamiku i uzbuđenje, neočekivan rasplet događaja, iznenađenja… Sve to sa sobom nosi arhitektura, toliko izazovna, nepredvidiva i naizgled neukrotiva, a tajna leži u tome da je treba spoznati i prići joj sa prave strane…

 

Zanimanje arhitekte možda ne zvuči kao prava avantura, ali je zaista profesija sa mnogo izazova, koja je u meni probudila želju da se razvijam, kreiram i stvaram, da kroz dizajn izrazim sebe i pomognem drugima da pronađu svoju oazu, bilo privatnu ili poslovnu. S obzirom da sam odgovorna osoba, ali i hedonista u isto vreme, upravo je za mene najvažnija mogućnost da svoje radne obaveze mogu poneti sa sobom i da sa bilo koje lokacije koja mi prija, mogu razvijati projekte i ideje.

 

Globalna pandemija je mnoge od nas inspirisala da pronađemo i kreiramo radni kutak u svom domu. Nimalo lak poduhvat, naročito za osobe koje nisu stručne da osmisle i dizajniraju svoje radno okruženje. Pored projektovanja, trebalo je izbalansirati porodični život, nagomilane obaveze, i pronaći svoje „parče prostora“ gde se u miru i tišini mogu obavljati radni zadaci.

 

 

Poučena iskustvom svojih kolega, odlučila sam da ne napravim iste greške i pronašla sam savršeno rešenje. Jedina neiskorišćena prostorija u kući, koja je obećavala prekopotreban mir i tišinu bilo je potkrovlje, koje je, nažalost, oduvek služilo samo kao prostor za skladištenje svih onih stvari koje više nisu pronalazile svoju namenu u kući. Rešena da uspem u svojoj nameri, prihvatila sam projektni zadatak (kao da se radi o nekom trećem licu – klijentu koji je došao sa sličnim zahtevom).

 

Šta je potrebno ovakvom prostoru da bi moglo da se nazove funkcionalnim radnim mestom? Upaljena baterijska lampa mi je sugerisala da je glavni problem u ovom delu kuće upravo nedostatak prirodne, sunčeve svetlosti, koja je zaslužna za veću produktivnost, kreativnost, fizičku dobrobit i smanjenje stresa. Sve ono što je neophodno osobi koja veći deo svog radnog vremena provodi za računarom. Potkrovlje sa samo jednim krovnim prozorom definitivno nije bilo dovoljno ni za osvetljenje, ni za adekvatno provetravanje. Dva ili tri krovna prozora, bi moj prostor ispod krova mogla pretvoriti u radno mesto iz snova. Hm, a kabrio prozor ili krovna terasa? To bi bio pun pogodak! Za tako nešto mi je definitivno bio potreban savet stručnjaka.

 

VELUX krovni prozori su delovali kao najbolji izbor. Razgovor sa VELUX profesionalcima pomogao mi je da odlučim. Postojeći mali krovni prozor sam zamenila novim, i dodala dva veća prozora koja su obezbedila sasvim dovoljno prirodnog svetla, kao i idealno provetravanje prostorije.

 

 

Odavno sam bila upoznata sa činjenicom da vazduh u kući može biti i do 5x zagađeniji nego napolju, tako da je u moje zahteve spadalo i obezbeđivanje stalnog dotoka svežeg vazduha u objekat, što je meni veoma bitna stavka! Zato VELUX krovni prozori dolaze zajedno sa ventilacionim preklopom koji se pokazao kao idealan pomoćnik u vangrejnoj sezoni i u sprečavanju uznemirujućih simptoma koje niko ne želi pri radu, a to su nadražene oči, glavobolja i umor. Istovremeno, postavljanje odgovarajuće opreme na prozorima rešilo me je brige da će leti u ovom delu doma biti pretoplo i zagušljivo, a zimi prohladno.

 

Unutrašnje i spoljašnje roletne ne samo da su darovale potpuno nov i atraktivan izgled krovu, već su postale i garancija da će potkrovlje ostati toplo zimi, a da se leti neće pregrevati. Smanjenje potrošnje energije je tako postala jedna od bitnijih stavki i kada je kućni budžet u pitanju, tako da se za VELUX krovne prozore s pravom može reći da su ne samo najefikasnije, već i najisplativije rešenje kada je renoviranje potkrovlja u pitanju.

 

Upravo iz tog razloga rešila sam da nastavim saradnju sa vodećom firmom u oblasti proizvodnje i distribucije krovnih prozora. Sledeći veliki projekat koji sam obećala svojoj novoj kancelariji u potkrovlju biće neko od kombinovanih rešenja iz VELUX asortimana – ostalo je još da odlučim hoće li to biti proširenje u vidu kombinacije četiri prozora u nizu, ili će poklon doći u obliku panoramskog izgleda odnosno novog VELUX “prozor pored prozora” rešenja.

 

 

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – moja kućna kancelarija je sada postala najudobnije mesto na svetu koje sada koristim ne samo za rad, već i za odmor i uživanje sa prijateljima. Sunčano i prostrano tokom dana, ovo mesto za tren oka postaje intimni kutak za uživanje u mesečini – sve zahvaljujući timu VELUX profesionalaca koji su mi pomogli da odaberem pravi tip prozora i pronađem najudobnije mogućnosti za rad, kao i svakodnevne aktivnosti.

 

Iako sam društvena osoba, priznajem da mi prija u nekim momentima da se osamim, jer tada inspiracija dolazi sama, naročito kada uživam u pogledu kroz moje nove krovne prozore...