CLIO, moj verni pratilac

„Ah, žena za volanom“... sigurno ste i vi nekad bile predmet ovog opšte poznatog stereotipa na Balkanu, kada vas muškarci zaobilaze na putu i popreko gledaju, osuđujući vaš stil vožnje...

No, ne uzimajte im za zlo. Postoje i oni pravi džentlmeni, koji će vas propustiti na raskrsnici, razumeti kada ne vidite zeleno na semaforu (jer ste upravo uzele maskaru u ruke) i koji će vam osmehom ulepšati dan. Nisu svi Balkanci nervozni i nerazumni vozači, neki će vas zapaziti i „pasti na vaš šarm“, čak i u toku vožnje.

Ako se malo vratimo, negde na početak 20-og veka, shvatićemo da je tada ženama mesto bilo „zakucano“ za kuću, sve dok ih automobil nije izveo na pravi put. Najpre je Mary Anderson 1902-e osmislila prvi brisač vetrobranskog stakla, Alice Ramsey je 1909-e kao 22-ogodišnja devojka vozila duž cele Amerike i dokazala da je nama mesto za volanom, a Helene Rother je 1943. godine postala prva žena – dizajner automobila.

Ako ove činjenice ne dokazuju da smo i mi jednako vredni vozači, muškarci, uverite se sami:

Mi znamo da parkiramo! (nekad uz pomoć kamere ili senzora, nekad uz pomoć prolaznika)

Mi znamo da vozimo brže od 30km/h! (na autoputu i brže)

Mi znamo da sipamo gorivo! (odvezemo se na pumpu i zamolimo finog momka da sve to završi, da ne bismo isprljale naše nežne ruke)

Mi znamo da odvezemo auto u servis i na registraciju! (lako je, uključi se navigacija, ako ne znamo tačnu lokaciju)

Mi čak znamo da zamenimo rezervni točak! (pa i ako ne znamo, naćićemo ko zna)

Mi znamo da izaberemo!

Da, nedavno sam i ja napravila savršen izbor! Novi Renault CLIO je postao moj najbolji prijatelj i pratilac u svim mojim avanturama. ON ne ume da kaže NE kad mi se pije kafa, kada želim da se švrćkam po gradu ili idem u šoping. ON je taj koji me uvek čeka i prati, i oduševljeno kaže „biiip“ kada krećemo u akciju, ili samo šmekerski upali farove i namigne kad mu se približavam. ON zna kad da zaključa ili otključa. Sve sam... Ja se samo ne odvajam od onog savršenog belog ključa, koji je dizajniran samo za mene... Dobro ne samo za mene, nego i za sve one šmizle koje imaju stila i čiji se izbor temelji na estetici. One će prepoznati taj savršeni dizajn gradskog šmekera, ostaće bez daha kada vide njegovu formu, i naravno neodoljivu boju, isto kao i ja!

clio
clio
clio
clio
clio
clio
clio
clio

Ta veličanstvena oranž, koja se preliva na crveno, ne može proći nezapaženo. Nemojte pomisliti da vam „krade“ simpatije. Novi CLIO, pa još u ovoj nijansi, samo privlači i šalje pozitivne vibracije.

"Najbrža devojka na zemlji", Dorothy Levitt, stekla je ovaj epitet davne 1905., kada se za dva dana odvezla od Londona do Liverpula i nazad. U svom ženskom priručniku za vožnju objavljenog četiri godine kasnije, Doroti savetuje ženama da putuju sa šnalama za kosu, čokoladama, pištoljem i ručnim ogledalom kako bi gledala unazad, što je na neki način preteča retrovizora.

Situacija nije mnogo drugačija ni danas, jer mi uvek moramo da imamo ogledalce za šminkanje, češalj i naravno neki slatkiš kad nam padne šećer. Naš enterijer mora da blista i miriše, da ima prostora za sve naše “sitnice” i ravnu obuću kad nam se noge umore od visokih potpetica. Zato je prostor za odlaganje u donjem delu konzole veoma praktično osmišljen kako bi nas rešio svih muka, kao i deo za odlaganje ključa i bežično punjenje pametnog telefona. Pa da li može pametnije?

Ipak, danas smo malo zahtevnije od Dorothy, jer smo tehnički naprednije.

Zato, drage moje dame 21. veka, sigurna sam da će vas raspametiti nova Clio “pametna kabina“ sa velikim touch ekranom od 9,3 inča, „klavirskim“ tipkama i komandama za direktan pristup klima-uređaju. Tu je naravno i elektronska kočnica i prefinjeniji upravljač od svog prethodnika. Udobna sedišta i napred i pozadi, dovoljno komforan gepek… Novi Clio je veoma jednostavan za upotrebu, sa svim elementima koji olakšavaju vožnju u gradu - navigacija, kamera, muzika, potrošnja - sve na jednom mestu! Veliki ekran je koristan i u pauzama, dok nešto čekate, možete pogledati film ili se sa drugaricama zabavljati uz muziku pre nego što pristignete u noćni klub.

Kad smo kod noćne smene, zadivio me je i svetlosni efekat u enterijeru, koji indirektnim i ambijentalnim osvetljenjem elegantno akcentuje liniju oko menjača i ručica za otvaranje vrata.

Novi CLIO je dostupan i sa ambijentalnim osvetljenjem u osam različitih boja, kako bi pomirio sve ukuse. Kao kad šijete haljinu po meri, i Clio možete prilagoditi vašim potrebama i željama, zahvaljujući brojnim paketima za personalizaciju. Možete birati između osam različitih dizajnerskih rešenja za enterijer, ili se odlučiti za inovativnu ponudu sa posebnim bojama linije koja prolazi od ventilacionih otvora celom dužinom instrument table, možete prilagoditi izgled središnje konzole, instrument table, obloga vrata, upravljača i naslona za ruku. O izboru boja karoserije, suvišno je govoriti.

Kada rezimiram i saberem sve utiske, shvatam da sam napravila pravi izbor i da je Novi CLIO ispunio sva moja očekivanja. ON je brz, startan, okretan, spreman na sve. Idemooo!

(Samo spustim nogu na papučicu gasa i krećemooo!)

Autor teksta: Mina Srećo