Savršenstvo ili samo dobar filter na telefonu?

 

Gledajući sve te savršene fotografije blistavih lica i izvajanih tela na društvenim mrežama, ne mogu a da se ne zapitam, da li je Majka priroda samo prema meni bila ne-fer?

U svetu glamura koji nam se javno predstavlja na svakom koraku, teško je pronaći mesta za prosečnost. Ona kao da je ostavljena u davnoj prošlosti, negde zakopana ispod gomile godina usavršavanja. Savršenstvo diktira tempo današnjici i viđamo ga gde god da se okrenemo. Savršena pojava u teretani, na ulici, u kafiću, u kancelariji, u diskoteci. Savršeni od glave do pete, od jutra do mraka. Da li je to moguće?

Nešto nije u redu ili sa ovim savršenim svetom ili sa mnom. Da li je realno biti tako “prirodno” lep ili je sve samo stvar dobrog filtera na kameri?

… a za dobru kameru treba imati i dobar telefon. Posmatram ovaj koji držim u ruci i shvatam da neću moći da se takmičim sa “savršenstvom današnjice”. Ipak, želim da selfie fotografije ne budu odraz svega što mi se ne dopada na sebi, to pod broj jedan, i pod dva, želim da posedujem telefon čija kamera hvata moj najlepši profil, bez isticanja pegica i sitnih bora na licu. Shvatam da želim kameru koja će izvući najbolje iz mene, a ne da fejkujem svoju pojavu na internetu. Želim da budem to što jesam u najboljem izdanju!

 
 
 
huawei-p40-pro huawei-p40-pro huawei-p40-pro huawei-p40-pro huawei-p40-pro huawei-p40-pro huawei-p40-pro
 

Da li je potrebno još nešto? Priznajem da sam ovih dana trošila malo (dobro malo više) na šminku nego inače, ali to je sve u nedostatku filtera! Ako bi telefon mogao još i da izgleda lepo, da je lagan i da nije glomazan…

Jesam li ovo sve upravo izgovorila naglas? Ljubazni mladić u prodavnici mobilnih telefona klima glavom i pokazuje mi prstom na jedan simpatičan telefon. Ispod njega piše: Huawei P40 Pro. Zašto mi to zvuči poznato? Primećuje da sam zbunjena i objašnjava mi da Huawei P40 serija najavljuje doba vizionarske fotografije, nastavljajući svoju tradiciju u vidu vrhunskog iskustva u kreiranju fotografija. E baš to mi treba!

Saznajem da kamera ima senzor veličine 1/1.28 inča sa dvostrukom veličinom piksela od 2.44μm. Već zamišljam da je posedujem, a oči mi cakle od uzbuđenja. Nasmešim se i on suzdržava svoj osmeh dodajući da to znači da ću sa lakoćom moći da uslikam sve što poželim i kada je osvetljenje jako slabo. A uz opciju optičkog zoom-a, moći ću da dovoljno približim sve što želim da bude u krupnom planu. Dodaje da ovaj telefon ima najbolju opciju za obradu slika u realnom vremenu, zbog veštačke inteligencije kojom je kamera obogaćena. Gotovo – kupljeno!

huawei-p40-pro

Čini mi se da ću i ja postati profi fotograf sa ovako odličnom kamerom, a upravo sam saznala da se organizuje Huawei Next-Image Awards 2020 takmičenje u fotografiji. Hm, pa što da ne probam… Prijavljujem se odmah za takmičenje u fotografiji, a ako želite i vi, možete mi se pridružiti prijavom na link: Huawei Next - Image Awards 2020, a nagrade su fantastične!

 

Glavna kamera od 50 MP, širokougaona kamera od 40 MP, telefoto kamera od 12 MP i 3D Depth Sensing kamera, sve to u jednom paketu. Huawei P40 Pro telefon ima napredan hardver ugrađen u prelepo kompaktno kućište sa Huawei Quad-curve Overflow ekranom.

…a sad da se malo pozabavimo i estetikom. Ekran koji je zakrivljen na sve četiri strane, čini da njegov displej podseća malo na vodu koja se preliva preko ivica. Čudno je i to koliko je ekran prostran, da mi se čini kao da nema ivice. Zgodno mi leži u ruci, poseduje i poboljšan skener otiska prsta, što znači da je daleko brži kada ga želim otključati.

Huawei P40 Pro i Huawei P40 dostupni su u tri boje Ice White, Black i Silver Frost. Koje su šanse da se odlučim samo za jedan, kada svaki izgleda fantastično?! Da situacija bude još teža, otkrila sam i Huawei P40 Pro + telefon u White Ceramic i Black Ceramic varijanti...

Primetio je moju dilemu i pokušava da mi pomogne s odlukom. Saznajem da Huawei P40 Pro ima sve što mogu da zamislim kada je savršena fotografija u pitanju. Huawei P40 Pro približava udaljene subjekte sa 5x optičkim zumom, 10x hibridnim zumom i 50x digitalnim zumom. Ne moram da brinem o tome koje je doba dana kada poželim da uslikam sebe ili nekog drugog, jer ovaj telefon obrađuje podatke uz pomoć više kamera kako bi maksimalno poboljšao kvalitet fotografije. Oduševljenja sam!

Ne kreiraju se samo fantastične fotografije uz pomoć ovog telefona, već su i video zapisi izuzetni. Do sada nisam videla telefon koji tako verno reprodukuje boju kože i teksturu, što ovom telefonu polazi za rukom sa novim Multi-spectrum Coloure Temperature senzorom. Osim toga, pruža optimizaciju pokreta u realnom vremenu. To znači da mogu da pravim fantastične snimke nezavisno od osvetljenja u prostoriji.

U slobodno vreme mogu da se zabavljam video igricama, jer ima unapređen motor za grafičko prikazivanje. Veoma je brz kada je reč o kretanju kroz meni, brzo se puni, a baterija traje izuzetno dugo.

Kad se samo setim koliko mi je ranije vremena trebalo da napravim iole prihvatljivu fotografiju... a sada ovaj telefon to sve radi umesto mene i prikazuje me u najboljem svetlu?

Osećam se kao hipnotisana od izobilja informacija i ponude u prodavnici, u kojoj sam se „zalepila“ samo za jedan… Htedoh da mu postavim još neko pitanje, pre nego što mu predam karticu za moj novi savršeni telefon, ali me je preduhitrio rečima da mi sve detaljnije može objasniti večeras uz piće. Hmm, uopšte ne zvuči loše – taj moj novi Huawei P40 Pro. Ja sam za!