GAJA

gaja-vino-vinarija-luksuz

Porodica Gaja naselila se sredinom 17 veka u region Piedemont, u severozapadnom delu Italije, kada je Giovanni Gaja, lokalni vinogradar, osnovao vinariju Gaja u mestu Barabaresco...

 

Porodica Gaja naselila se sredinom 17 veka u region Piedemont, u severozapadnom delu Italije. Četiri generacije porodice Gaja bavile su se proizvodnjom vina u Piedemont-u, tačnije na brdašcima Langhe od 1859. godine, kada je Giovanni Gaja, lokalni vinogradar, osnovao vinariju Gaja u mestu Barabaresco.

Giovanni-jev sin Angelo (deda današnjeg vlasnika) ovorio je novu stranicu u proizvodnji vina ponesen ambicijom i vizijom. Clotilde Rey, kojom se oženio 1905. godine inspirisala ga je na ono od čega se porodica pridžava do danšnjeg dana: potpuna posvećenost  I beskompromisni kvalitet u gajenju loze i proizvodnji vina.      

Sin Angela i Clotilde, Giovanni, nastavio je da sledi visoke standarde koje su postavili roditelji proizvodeći Barbarsco koji se proslavio u celoj Italiji. Upravo zahvaljujući Barbaresco-u, zaštinom znaku vinarije, vina Gaja zauzela su vodeću poziciju u Italiji. Giovanni je proširio imanje kupovinom vinograda Sori Tildin, Costa Russi, Sori San Lorenco i Darmađi omogućivši porodici Gaja da proizvodnju vina najvišeg kvaliteta iz sopstvenih vinograda.

Giovanni-jev sin Angelo Gaja (današnji vlasnik) pristupa vinariji 1961. kombinujući  tradicionalan način  proizvodnje vina i inovacije u gajenju loze i prerade grožđa. Takođe je počeo i sa izvozom vina – predsavljajući celom svetu tradiciju i inovaciju vinarije Gaja.

Angelo živi i radi u Barbarescp-u sa suprugom Luciom  i njihovo troje dece: Gaia, Rossana i Giovanni. Najstarija Gaia Gaja je zvanično pristupila vinariji 2005. I predsavlja petu generaciju Gaja koja se bavi proizvodnjom vina.

Danas vinarija Gaja poseduje 250 hektara u oblasti Barbaresco (Barbaresco i Treiso) i u oblasti Barolo (Serralunga d Alba i La Mora).

1994. godine Gaja dolazi u posed prvog imanja u Toscani: Pieve San Restituta u regionu Montalcino. Na imanju od  40 hektara proizvode se dve etikete Brunello di Montalcino: Sugarille i Rennina.

1996. godine Gaja kupuje i drugo imanje u Toscani: Ca“Marcanda u regionu Bolgheri – opšina Castagneto Carducci. Novi zasadi Merloa, Kaberne Sovinjona, Kabrne Frana i Širaza prostiru se na 250 hektara. Vina koja se proizvode na imanju Ca“Marcanda su: Promis, Magari i Camarcanda. Berba iz 2000. je prva berba stvorena na ovom imanju.

Tehnolog-winemaker na sva tri imanja je Guido Rivella.

ENOTRIA

ENOTRIA doo: Vladimira Popovića 26, 11070 Novi Beograd, Srbija

 

TELEFON: +381 11 212 0647; +381 62 247 333

www.enotria.rs

O DISTRIBUTERU ENOTRIA

srpska-kuca-vina-enotria-beograd-vinoteka
Srpska kuća vina na Novom Beogradu topla je preporuka za sve koji u rajskom piću znaju da uživaju...

 

ENOTRIA je distributerska kuća koja se bavi prodajom i promovisanjem vina iz Srbije i Evropskih vinskih regiona. Enotria u Srbiji poseduje dve vinoteke, jednu na Vračaru i drugu na Novom Beogradu, a obe su poznate pod imenom Srpska kuća vina, gde možete provesti prijatne trenutke okruženi vinima iz celog sveta, dobrom muzikom i pozitivnom atmosferom.

U društvu 350 različitih vina iz Srbije i celog sveta, uz selekciju sireva, maslina, salama i pršuta, uz po koji zalogaj fokače i brusketa ova vinoteka ima čime da se pohvali i obećava dobar provod. Srpska kuća vina ima tradiciju vinskih večeri kada se predstavljaju nova vina na našem tržištu. Ako biste još i da naučite nešto o sortama, vinskim regionima i stilovima vina, ovo je prava adresa.

Koncept prodaje i zastupanja zasnovan je na postulatu da vino nije obično piće i da i bavljenje prodajom vina ne sme da bude obična trgovina. Poštujući osnovne principe kulture vina, Enotria se trudi da vinarske kuće zastupa tako da ljubiteljima vina predoči sve okolnosti u kojima nastaju vina.

U skladu s tim, započeta je saradnja sa vinarijom Masciarelli iz regiona Abruco, vinarijom Felsina iz Toskane, kultnom vinarijom Gaja koja proizvodi vina u Toskani i Pijemontu, legendarnom vinarijom Tenuta san Guido iz Toskane, jednom od najznačajnihih vinarija jugoistočne Evrope – vinarijom Marjan Simčič iz Goriških Brda, Podrumima manastira Tvrdoš iz Trebinja, kao i većinom najuticajnih Srpskih vinarija i vinara koji, svako na svoj način, u potpunosti svedoče o osobenostima sopstvenog podneblja i proizvode potpuno autentična vina.

Svako vino je jedinstveno i o svakom vinu postoji neponovljiva priča u kojoj učestvuju Podneblje, Zemljište, Loza i Čovek.

Grci su staru Italiju zvali imenom Enotria, što je u prevodu značilo „zemlja vina“.

Uz prvoklasna vina vlasnik Srpske kuće vina Mićo Uzelac preporučuje i ukusne zalogaje...

"Neka naša ENOTRIA bude vaša - „ZEMLJA VINA“. Živeli!", Mićo Uzelac


X