Smešni čudak: Čarli Čaplin

Čarli Čaplin je rođen 16. aprila 1889. godine.

U čast rođendana poznate filmske zvezde nemih filmova otkrivamo vam zanimljive činjenice o ovom glumcu i nekoliko citata po kojima je ostao zapamćen.

Čarli Čaplin je bio komičar, filmska zvezda nemih filmova, čovek koji je postao jedna od glavnih umetničkih figura u istoriji kulture XX veka.

Nije tajna da se Čarli Čaplin divio lepoti i šarmu mladih žena. Sve je počelo kad je bio dete. Čarli se zaljubio u plesačicu Heti. On je imao 19 godina, a Heti - 14. Ljubav je bila strasna, ali kratka. Nekoliko sastanaka – i to je sve.

Čarli Čaplin se oženio prvi put posle 10 godina. Njegova supruga Mildred Haris je imala 16. godina, a brak nije trajao ni dve godine. Druga žena, Lita Grej, takođe je imala 16, dok je Čaplin već imao 35 godina. U 44. godini glumac je bio u braku sa 19-godišnjom devojkom. Kada je napunio 50 oženio je 18-godišnju Unu O'Neil. Uzgred, Čaplin je braku sa Unom osam puta postao otac, a poslednji put je doživeo radost očinstva u 72. godini.

Čaplin je bio veoma bogat čovek. Po standardima svog vremena, on je stekao ogromnu količinu novca - zarađivao je 10.000 dolara nedeljno. Čaplin je bio cicija. Iako je imao novca dugo je živeo u jeftinom hotelu i hranio se u najjeftinijim restoranima. Izbegavao bi da plati večeru sa prijateljima i sve račune je nosio sa sobom u drvenom koferu. Sagradio je vilu na Beverli Hilsu, a poznato je da je Čarli Čaplin eksploatisao radnike, koji su radili za minimalnu naknadu u istoriji izgradnje vila u Holivudu.

Kako je govorio Čarli Čaplin:

- Sila nam je potrebna samo kad želimo učiniti nešto loše. Inače je ljubav dovoljna da se učini sve ostalo.

- Ogledalo je moj najbolji prijatelj, zato što kad ja plačem, ono se nikad ne smeje.

- Mnogi ljudi se okreću televiziji, ne u nadi da će se zabaviti, već iz očajanja što im je sve drugo u životu propalo.

- Moja bol može biti razlog za nečiji smeh. Ali moj smeh nikada ne sme biti uzrok nečijeg bola.

- Kada sam zaista počeo voleti sebe, shvatio sam koliko može biti uvredljivo kada pokušavam da nateram nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba ja. Danas, ja to zovem poštovanje.

- Kada sam zaista počeo voleti sebe, prestao sam žuditi za nekim drugačijim životom i mogao sam videti da je sve što me je okruživalo ustvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem zrelost.

- Kada sam zaista počeo voleti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu, a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao "zdravi egoizam", ali danas znam da je to ljubav prema samome sebi.

- Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvezde se ponekad sudare pa i iz tog sudara nastane neki novi svet.

- Kada sam zaista počeo voleti sebe saznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboleti. Ali čim sam počeo da koristim svoje srce, moj um je dobio dragocenog saveznika. Danas ovu vezu zovem mudrost srca.

- Kada sam zaista počeo voleti sebe prestao sam želeti da sam uvek u pravu, tako sam manje grešio. Danas sam shvatio da se to zove skromnost.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group